Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Több szászrégeni kulturális és hagyományőrző programot is támogatott a Bethlen Gábor Alap

Több szászrégeni kulturális és hagyományőrző programot is támogatott a Bethlen Gábor Alap

Az elmúlt esztendőben több olyan magyar vonatkozású kulturális, közösségépítő és hagyományőrző tevékenység zajlott, amelyet a Bethlen Gábor Alap pályázatain keresztül a Magyar Kormány is támogatásra érdemesnek talált. Az év második felében beérkezett támogatásoknak köszönhetően közösségünk festő és íjásztáborral, koncerttel és népviseleti ruházattal gazdagodhatott. A pályázatokat a Szászrégeni Csillag és a For Move Egyesületek nyújtották be.
Legjelentősebb talán az V. Szászrégeni Magyar Napok rendezvénysorozata volt, melyről annak idején a Szászrégen és Vidéke havilap is részletesen beszámolt. Akkor a vasárnap esti szabadtéri koncert volt az, amely BGA támogatásával valósult meg, melyet a Csillag Egyesület pályázott meg.
A For Move Egyesület 40 rend népviseleti öltözetet tudott beszerezni a folyósított támogatásból. A táncosok a gyásznapok miatt januárra halaszott III. Tánc a Táncban találkozón fogják majd először használni az ősz során elkészült mezőségi és vajdaszentiványi öltözetet szászrégeni közönség előtt.
A július 17- 21 közt megvalósult II. Szászrégeni hagyományos bútorfestő tábor annak köszönhetően lehetett ingyenes a 80 résztvevő számára, hogy a felhasznált mintegy 210, festéséhez szükséges dísztárgy (óralap, ládikó tolltartó, képkeret, tükörkeret, öröknaptár, szalvétatartó) faanyagát A Bethlen Gábor alap és a Communitas alapítvány támogatásával szerezhettünk be.
És végül, de nem utolsó sorban a For Move egyesület 7 tanuló íjat szerezhetett be, melyeket kipróbálva a fiataljaink kicsit beleélhetik magukat a honfoglaló magyarok lovas íjász életmódjába.
Az idén nyújtott támogatások nem első és reméljük nem utolsó alkalommal segítették a Szászrégen és környékbeli magyarság kulturális életét. 2016 – ban a Szászrégeni Csillag Egyesület kihangosító berendezéssel gazdagodhatott, melyet az idei gyereknapkor, az Adventi jótékonysági vásáron, a Magyar napokon, a festőtáborban, előadások kihangosítására használtunk, valamennyiszer, amikor szükség volt rá. Mindkét egyesület, az újévben is leadta pályázatait, abban a reményben, hogy eltervezett programjaikat és eszközbeszerzéseiket idén is támogatásra érdemesnek találják.
Kiss Andor

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére