Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Alkotmányellenesnek minősítették a római katolikus iskola létrehozását Marosvásárhelyi iskolaügy

Alkotmányellenesnek minősítették a római katolikus iskola létrehozását Marosvásárhelyi iskolaügy

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraalapításáról rendelkező törvényt – adta hírül hétfőn az MTI.

Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket. A szenátus február 7-én a szociálliberális kormánytöbbség és az ellenzéki Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi tanintézet újraalapításáról rendelkező törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. Az előzetes normakontrollt két ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 50 és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) 16 törvényhozója kérte.

Románia szégyene, hogy alkotmányellenes egy kisebbségi iskola létrehozása!

Az RMDSZ felháborítónak tartja az alkotmánybíróság döntését. „Csalódottak vagyunk, közösségünk is csalódott. Nem demokratikus jogállam az, ahol a parlament sem tudja az alkotmány biztosította kisebbségi jogokat érvényesíteni” – fogalmazott a marosvásárhelyi római katolikus iskola létrehozását megakadályozó alkotmánybírósági döntést követően Kelemen Hunor.

„Miközben a román állam modellértékűséggel henceg, alkotmányellenesnek minősítik egy magyar iskola létrehozását Romániában. 2018-ban a román ellenzéki pártok magyarellenességgel próbálják elmaszatolni saját sikertelenségüket – mindezt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) olyan aljassággal műveli, hogy a Nagy-Románia Párt valamikori vezetői az első padban ülve jegyzetelnének” – nyomatékosított a szövetség elnöke.

Határozott meggyőződése, hogy a PNL és a PMP hibát követett el, amikor a római katolikus iskola létrehozását támadta, hibát követ el akkor, amikor a többség-kisebbség párbeszédének lehetőségét akadályozza 2018-ban. „Ma ők azok, akik elutasítanak minden jogos követelést, a magyar közösség szempontjából fontos intézkedést. Ultra-

nacionalisták, magyarellenesek és gyermekellenesek: számukra semmi sem szent, a magyar iskolák sorsa, gyermekeink jövője sem. Csúfot űznek több száz ártatlan gyermek, szülő és tanár jövőjéből” – mondta a szövetségi elnök. Hozzátette, ennek ellenére nem adják fel. „A következő lépésekről a szülők képviselőivel és a római katolikus egyházzal egyeztetünk” – összegzett Kelemen Hunor.
MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére