Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Leszállt az első repülőgép

Leszállt az első repülőgép

únius 25-én reggel 10 órakor landolt az első repülő a Transilvania-Erdély repülőtér felújított kifutópályáján. A Maros Megyei Tanács és a repülőtér vezetőtanácsa lakosságnak tett ígéretéhez híven a munkálatokat határidőre befejezték, és indulhatnak a nemzetközi járatok. Az esemény kapcsán Péter Ferenc tanácselnök és Peti András, a repülőtér igazgatója a megyeházán tartott sajtótájékoztatót.

Egyedi eset a romániai repülőterek történetében

A Román Légügyi Hatóság június 25-én reggel 9 órakor – amikor a Vásárhelyre tartó antalyai charterjárat repülőgépe még a levegőben volt –, írta alá a repülőtér működési engedélyét. Így rá egy órára, 10 órakor a gép le tudott szállni. Ennek a percre kiszámított pontosságú eseménynek a sikeréért a megyei tanács, a repülőtér vezetősége és az utasok egyaránt drukkoltak, hiszen hasonló egyezetésnek ritkán lehetünk tanúi.

Az utóbbi húsz évben a repülőtér tisztségben lévő vezetősége előtt világos volt, hogy gondok vannak a pályával, mégsem tettek semmit annak érdekében, hogy a felújítási munkálatokat elvégezzék. A repülőteret 2016 őszén zárták be, a kifutópálya felújítását 2017 végén kezdték el. A tél folyamán az időjárási viszonyok miatt szüneteltek a kivitelezéssel, de így is sikerült a szerződésben szereplő határidőre elkészülni vele. A kifutópálya felújításának költsége 56,7 millió lej volt.

– A Maros Megyei Tanács arra törekedett, hogy minél rövidebb idő alatt elvégezzék a repülőtér felújítási munkálatait. Amit húsz év alatt kellett volna megtenni, mi húsz hónap alatt végeztük el. Sikerült felújítanunk a kifutópályát, aminek nem megfelelő állapota miatt voltunk kénytelenek bezárni a repülőteret. Mindenekelőtt az utasok biztonságát tartottuk szem előtt, ezért kellett sort keríteni a felújításra. A pálya átadását követően június 25-én maximális biztonságban szállhatott le és fel a Törökországból érkező chartergép. Meg is kérdeztem a pilótákat, milyen benyomásuk volt leszálláskor, s azt válaszolták, hogy minden a legnagyobb rendben volt!

Péter Ferenc hozzátette, hogy óriási csapatmunkát fejtettek ki, több köbméternyi iratot kellett aláírni ahhoz, hogy minden rendben legyen, s ezzel rácáfoltak azokra, akik folyamatosan bírálatokat zúdítottak a tanácsra és negatívan álltak hozzá ehhez a beruházáshoz.

Minél több utas foglaljon!

Peti András, a repülőtér igazgatója az utasok bizalmát emelte ki, hiszen a bizonytalanságban is repülőjegyet váltottak. A Corendon Airlines antalyai járatán 186 turista érkezett és 189 utazott vissza.

– Egy tűt nem lehetett elejteni a gépen, ami az utasok páratlan bizalmát tükrözi. A járat a nyár folyamán heti rendszerességgel fog közlekedni, s ha továbbra is ilyen sok utas lesz, akkor a szolgáltatás újabb célállomásokkal bővül. Köszönetem a WizzAirnek és a török Corendon Airlindes légitársaságnak, hogy bízott bennünk, s továbbra is együttműködnek velünk. Nagyon fontos, hogy a járatokra minél több legyen a foglalás, mert a légitársaságok követik az utasok számát.

A pálya műszaki állapotát illetően elhangzott, hogy ez sokkal jobb mutatókkal rendelkezik, mint amit előzetesen terveztek. A pálya teherbíró képessége az előirányzott 55 helyett 70-es mutatójú lett, ez azt jelenti, hogy az Airbus A320-as gépnél nagyobb gépek fogadását is lehetővé teszi. Továbbá lehetőség nyílik arra, hogy a pályát meghosszabbítsák.

Peti András hangsúlyozta: céljuk minél több célállomásra járatokat indítani. Szerdán érkezik a dortmundi, csütörtökön a memmingeni WizzAir-járat, szeptember 20-ától indul a budapesti járat, heti két alkalommal, akárcsak a londoni. Tárgyalások folynak a Tarommal a bukaresti járatról is.

Az utasok minél jobb kiszolgálása érdekében a következő tanácsülésen a repülőtér és Vásárhely központja közötti buszjárat ügyét is napirendre tűzik.

Mezey Sarolta
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére