Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Kerékpáron is elegánsan

Kerékpáron is elegánsan

Régies elegancia, derű és ízléses humor jellemezte a szombaton tartott jótékonysági kerékpáros eseményt, amelynek bevállalósabb résztvevői Sepsiszentgyörgyről karikáztak Dálnokba, ahol a Gaál-kúria feldíszített teraszán az ötvenes évek zenéjével és korhű italokkal fogadták őket a szervezők és segítőik. A marosvásárhelyi VintageVelo Neumarkt és a sepsiszentgyörgyi VocalCycle közös rendezésében tartott The Sepsi Dash nem csak egyszerű bringás találkozó, az azonos érdeklődés mellett a közös értékrend is jellemzi az összesereglett fiatalokat.
Sapkák és kalapok, térd alatt szűkülő nadrágok, csatos nadrágtartók, szövet- és vászonmellények, lakkcipők, masnik, csipkés ruhák, pöttyös szoknyák, különféle szemüvegek és egyéb kellékek egész tárházát vonultatták fel öltözékükkel a The Sepsi Dash kerékpározói, de vasparipáik sem maradtak ki a negyven-ötven évvel ezelőtti kort idéző divatbemutatóból. A lányok kerékpárjai virággal díszített kosarakkal tűntek ki, a férfias paripák csengője, lámpája, a járgányok erőteljesebb vonalvezetése árulkodott arról, hogy nadrágos a kétkerekű lovasa.
A huszonöt főnyi csapat Angyalos felől érkezett a Besenyői-tó partjára, ahol az árnyékban koktéllal, puffancsfotellel kedveskedtek a szervezők, majd Maksán keresztül karikáztak be a Gaál-kúria udvarára, ahol többféle gyümölccsel kevert italokkal hűsítették magukat. Ekkorra már megérkeztek a kisgyermekes családok is, az ízlésesen díszített terasz és a pihenőhelyekkel berendezett domboldal jócskán benépesedett.
A mezőbergenyei Domahidi Zsuzsa a marosvásárhelyi csapattal érkezett Sepsiszentgyörgyre, illetve Dálnokba, az első két hasonló rendezvényen, amit a VintageVelo Neumarkt szervezett, meghívott zenészként volt jelen, megragadta azok hangulata, és idén a karikázást vállalta, mert jól érzi magát abban a világban, amit ő személyesen nem tapasztalhatott meg, de szülei, nagyszülei ebben éltek. Szintén Marosvásárhelyről jött Dálnoki Réka, aki bevallotta, szép piros ruhájában melege volt a kerékpározás alatt, de „az elegancia felemelő a lélek számára ”, ezért megérte kibírni. A sepsiszentgyörgyiek közül Rácz Attila úgy fogalmazott, hogy úri jellege miatt tetszik neki a rendezvény, és az is, hogy az elegancia nemcsak az öltözetben érvényesül, hanem a viselkedésben is. Oláh Oszkár jól érzi magát a nem huszonegyedik századi hangulatban, fontos számára, hogy azonos gondolkodásúakkal kerékpározhat és szórakozhat együtt.
Falatozás után következett a nap fénypontja: a kerékpárok és kormányosaik felvonulása. Érdekes történetek hangzottak el: a nagytatától megörökölt féltett kétkerekűről, az ócskapiacon vásárolt bicikliről, a házasságkötéssel végződő kerékpáros szerelemről, de arról is, hogy bizony sok pénzbe és időbe telt, amíg a régi bringák minden porcikáját felújították. Többször elhangzott a VocalCycle műhely neve, ahol a tulajdonos igényei szerint újraépítették, valósággal újjávarázsolták a régi kerékpárokat.
Az esti órákban a korhű hangulatról a sepsiszentgyörgyi Lady & The Tramps (Opra Mónika, Gáspár Álmos, Gáspár Csaba, Kertész János és Vitályos Lehel) gondoskodott a francia, spanyol, portugál és angol swing hullámain, a jótékonysági célt pedig a több mint száz tombolajegy eladásából valósítják meg a szervezők, amelynek bevételét a zabolai hároméves, súlyosan beteg Gábor Ákos kezelésére ajánlják fel az Életmentő Kupakok Egyesület révén, de a tombola nyertesei is jól jártak, vászonszatyrokat, bögréket, kerékpár-kiegészítőket lehetett nyerni, a fődíj pedig egy ingyenes teljes kerékpár-felújítás. A régi korokat visszaidéző kerékpáros esemény bográcsolással és tábortűzzel ért véget. A sportpályán felvert sátrakra reggelre rátelepedett a harmat, de amint megszáradtak, újból paripára ültek a bringások.
György Levente, Ungvári István, Csongor és Ugron Gábor (VintageVelo Neumarkt), valamint Kerekes Attila és Molnár Hunor (VocalCycle) lapunknak egybehangzóan azt mondták: elsősorban a kerékpározás népszerűsítése a céljuk, jelen rendezvénnyel pedig azt kívánják üzenni a bringásoknak, hogy nemcsak egyénileg, hanem csapatban, valamint nemcsak rövidnadrágosan, hanem elegáns öltözetben is öröm és élmény a kerékpározás.

http://www.3szek.ro/load/cikk/116022/kerekparon_is_elegansan
Fekete Réka

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére