Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A KERESKEDELMI KÉTNYELVŰSÉGÉRT INDÍT KAMPÁNYT AZ EMNT

A KERESKEDELMI KÉTNYELVŰSÉGÉRT INDÍT KAMPÁNYT AZ EMNT

A kereskedelmi kétnyelvűség népszerűsítése érdekében indít kampányt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – számolt be Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón. A sepsiszentgyörgyi eseményen elhangzott: a Székelyföld hét városában (Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Székelyudvarhelyen Baróton és Gyergyószentmiklóson) elindított kampány célja, hogy a vásárlói és szolgáltatói oldalon is tudatosítsák a kétnyelvűség fontosságát.

„Székelyföldön, ahol a magyarság egy tömbben él, kiemelten fontos, hogy a kereskedelemben is érvényesüljön a kétnyelvűség. Ennek érdekében hirdetjük meg mostani akciónkat, melynek célja tudatosítani a vásárlókban és a szolgáltatókban egyaránt, hogy célszerű és ajánlott a kétnyelvűség használata” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke tájékoztatott: a munkát már megkezdték, s két olyan multinacionális vállalatot kerestek fel – a Penny és a Profi területi vezetőit –, ahol nem adnak teret a többnyelvűségnek. „Levélben fordultunk a területi üzletvezetőkhöz, kérve a többnyelvűség biztosítását, valamint a személyes találkozóra való lehetőséget. Úgy gondoljuk, a vállalatok érdeke is, hogy a magyar vásárlók lényegesen magasabb komfortérzettel vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ehhez pedig egyértelműen hozzájárul a többnyelvűség biztosítása is. Célunk, hogy az említett vállalatok tanuljanak meg magyarul, s üzletpolitikájukba is építsék bele a kétnyelvűséget. Emellett – természetesen – a helyi vállalkozókat is szeretnénk megszólítani, hiszen azt tapasztaljuk, hogy még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a fogyasztókat megcélzó, többnyelvű kommunikáció, noha erre minden vállalkozónak lehetősége van” – mondta Sándor Krisztina, majd hozzátette: gyakorlatorientált kampányt folytatnak, melynek része lesz egy olyan Facebook-oldal létrehozása is (Kétnyelvűséget a kereskedelemben! címmel), ahol a kereskedelemben tapasztalható kétnyelvűséggel kapcsolatos pozitív és negatív példákat is megoszthatják majd.

Újságírói kérdésre válaszolva az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: a megkeresett multinacionális vállalatok részéről nyitottságot tapasztaltak, átvették az EMNT-sek levelét, az egész évben zajló kampánytól pedig azt várják, hogy a megfelelő társadalmi nyomás hatására kedvező változásokat érhetnek el a kereskedelmi kétnyelvűség területén.

 

EMNT

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére