Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Városfejlesztésről a költségvetés tükrében

Városfejlesztésről a költségvetés tükrében

Mint ismeretes, a központi költségvetés elfogadásának megkésése miatt az önkormányzatok is később tudták összeállítani és elfogadtatni a helyi költségvetést. A szászrégeni tanács is az áprilisi soros ülésén döntött arról, hogy miből gazdálkodik a város. Erről beszélgettünk Márk Endre alpolgármesterrel.

Az alpolgármester szerint gondot okozott az, hogy a központi költségvetésből kevesebb pénzt kapott a város a szociális háló fenntartására, ugyanakkor az építkezésben dolgozók bérét megnövelő 114/2018-os sürgősségi kormányrendelet is azt idézte elő, hogy több beruházási terv költségeit újra kellett számolni, a kivitelezéshez szükséges hiányzó pénzt a helyi büdzséből pótolták, ami azt jelenti, hogy máshonnan kellett pénzösszegeket elvenni.

Az idén Szászrégen 66 millió 270 ezer lejből gazdálkodik. Ebből a polgármesteri hivatal személyzeti költsége 22 millió 200 ezer lej, ez a kiadások 33%-át teszi ki. Az anyagi kiadások, az iskolák fűtése, a fogyóeszközök, stb. 18 millió lejbe kerülnek, ez a kiadások 27,8%-a. A kulturális intézmények fenntartására és különböző események támogatására 1,6 millió lejt (2,4%) különítettek el. Az idén az egyházi ingatlanok felújítására egyforma arányban összesen 250.000 lejt (0,3%) kapnak a felekezetek. A szociális kiadások összege 4,6 millió lej (fűtéspótlék, beteggondozók bére stb.). A központi költségvetésből átutalt összeget 600.000 lejjel pótolták ki a saját költségvetésből. Beruházásokra 17,54 millió lejt (25%) szánnak. Ez nagyrészt az országos alapból elkezdett vagy az uniós támogatások által finanszírozott projektek önrészét fedezi. A legfontosabb, hogy az idén elkészül és a helyi tanács elfogadja az általános városrendezési tervet (PUG). Ami a projekteket illeti, úgy tűnik, hogy az idén – harmadik próbálkozásra – hozzáfoghatnak a hajdani Patria mozi átalakításához. A kivitelezést az Országos Beruházási Alapból (CNI) támogatják, az önrész 150.000 lej. Ugyancsak a CNI támogatásával nemsokára a jelenlegi városi kórház udvarán – a polgármesteri hivatal tulajdonában levő telekre – három modulból álló, a sürgősségi rohammentő szolgálatnak helyt adó konténert helyeznek ki. A kórház és a hozzá tartozó telek az ortodox egyház tulajdona. A polgármester perben áll az egyháziakkal, eddig nem sikerült tisztázni a helyzetet. A konténerek felállítása 1,6 millió lejbe kerül. Mintegy három héten belül hozzáfognak a munkálatokhoz, amelyeket a tervek szerint három hónap alatt befejeznek. Az alpolgármester közbenjárására, Budai Barna segítségével rendbe teszik az egykori Metalul labdarúgópályát. A Román Labdarúgó-szövetség műgyepet ajándékoz a városnak, de előbb az önkormányzat kell rendbe tegye a területet. A komplex munkálatok 900.000 lejbe kerülnek. Ugyanakkor rendbe teszik a lelátókat és az öltözőket is, az ígéretek szerint második ligás csapat használatára alkalmas stadion lesz.

A helyi tanács döntésének köszönhetően az idén a város megvásárolja a műjégpálya hűtőrendszerét. Ez 350.000 lejbe kerül. A korcsolyapályát télen a strand melletti zöldövezeten működteti majd a strand személyzete.

A kivitelező ígéretet tett arra, hogy a nagypiac vásárcsarnokát az idén szeptemberben befejezik. A munkálatok kivitelezésében volt fennakadás, de most már teljes gőzerővel haladnak – állítja az alpolgármester –, a főberuházó az Országos Beruházási Alap (CNI), ez esetben az önrész 569.000 lej.

A már említett 114/2018-as törvény miatt aktualizálni kellett a tervezett szociális lakások kivitelezési költségeit. Az építkezés 2,3 millió lejbe, 700.000 lejjel többe kerül, mint az eredetileg kiszámított összeg, az önkormányzat 300.000 lejjel kell hozzájáruljon.

Hasonlóképpen napirendre kellett hozni az Akácos út aszfaltozási költségeit. Ezt a helyi fejlesztési alapból (PNDL) 910.000 lejjel támogatják. Az előző versenytárgyalásokra nem jelentkezett kivitelező, így a helyi költségvetésből kellett kiegészíteni a kiadásokat. Szintén saját pénzből finanszírozzák az Axente Sever utcában levő útkereszteződés kiszélesítését. Erre halad a teherforgalom nagy része. A munkálatokra 500.000 lejt különítettek el. Az idén néhány oktatási intézmény is megújul. A Ceuşeanu líceum két épületrésszel bővül ki, amelyekben osztálytermeket alakítanak ki. Megújul a Mihai Viteazul utcában levő óvoda, amire 5,9 millió lej van, az önrész 120.000 lej, a radnótfáji 3-as számú óvoda teljes felújítására 4 millió lejt költenek, az önrész 83.000 lej. Rehabilitálják a Petru Maior líceumot is, a munkálatok összértéke 5,6 millió lej, amiből az önrész 113.000 lej.

Uniós támogatásból a város mobilitási terve alapján felújítják az Axente Sever, a Herbus, az Akácos és a Mező utcákat, emellett 10 hibrid buszt is vásárolhat a város. A beruházás értéke 33 millió lej.

Nem a város költségvetéséből ugyan, de a Román Vízügyi Igazgatóság beruházásaként 25 millió lejből mederrendezési munkálatok lesznek a Szászrégent átszelő Malomároknál és a Rózsa-patakon. A lakott területen kívül kitakarítják a patakokat, míg az épületek között betonfalat húznak fel mindkét partra, s ezáltal megszüntetik az illegális csatornabefolyásokat. Ami a magyar vonatkozású költségeket illeti, az idén is sikerült – partnerkapcsolat alapján – 25.000 lejt elkülöníteni a szeptember 6–8. között megszervezendő szászrégeni magyar napok támogatására. S még egy magyar vonatkozású projekt: a városlakók életminőségét feljavító projekt keretében – a regionális operatív program révén – 27 millió lejjel támogatják az Ifjúsági park felújítását, és ennek köszönhetően megújulhat a Kohl István egykori ornitológus gyűjteményének otthont adó múzeum is. Ez esetben az önkormányzat 466.000 lejjel járul hozzá a terv kivitelezéséhez.

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére