Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Nemzetközi gyermeknap Szászrégenben – nagyszabású rendezvény

Nemzetközi gyermeknap Szászrégenben – nagyszabású rendezvény

Szászrégen municípium és az Advent Kindergarten Románia Egyesület régeni fiókegységének együttműködése eredményeként Szászrégenben, a Petru Maior téren, a központi parkban június 2-án ötödik alkalommal tartották meg a Gyermekváros elnevezésű rendezvényt. A nagyszabású esemény keretében ünnepelték meg a városban a nemzetközi gyermeknapot, amely az öröm, a szeretet és a meghatottság jegyében zajlott.

Az esemény célkitűzése volt, hogy a 3–14 év közötti gyerekekkel megismertessék és otthonossá tegyék számukra a város intézményeit, hogy azok a középületek, amelyek mellett nap mint nap elhaladnak, ismertté váljanak számukra. Ezért egy napra a gyermekeknek lehetőségük nyílt egy miniatűr városban sétálni, így többet megtudhattak a polgármesteri hivatalról, a rendőrségről, a kórházról, a könyvtárról, a múzeumról, a tűzoltóságról, a postáról, a színházról és így tovább.

Az eseményen sok gyermek vett részt, számuk elérte a 2500-at. A programnak több szórakoztató és nevelő része is volt, a gyermekek részt vehettek kézműves-tevékenységen, arcfestésen, zsonglőrözésen, továbbá fel kellett ismerniük a román irodalom részét képező reprezentatív szövegeket, meg kellett határozniuk a csendőrség szerepét, repülőmodelleket kellett összeállítaniuk, papírrepülőt kellett készíteniük. Érdekes volt a saját költségvetés készítése, a hangszerfelismerés. Jelen volt egy tűzoltócsoport a bevetéshez szükséges felszereléssel együtt. A gyermekeknek hírt kellett szerkeszteniük, és ezt a kamera előtt be is kellett olvasniuk, továbbá versenyszerűen interjúszimulációt kellett végezniük, ismerniük kellett a profi fényképezés technikáját. A résztvevők- nek gipsz- és polisztirol figurákat kellett lefesteniük, és még sok más nevelő tevékenység közül válo- gathattak.

Június 2-án egy miniatűr városkában sétálhattak, s útlevél birtokában végigjárhatták mind a 37 állomást, a polgármesteri hivatalt, a rendőrséget, a tűzoltóságot, a kórházat, a könyvtárat, a múzeumot, a bankot stb.

Mindez a gyermekek tájékoztatását szolgálta, általa bekapcsolódhattak a város életébe, új dolgokat ismerhettek meg arról a városról, amelyben élnek. Megtudhatták, mi zajlik az intézmények kapui mögött, s érdeklődésük egy-egy mesterség felé irányulhatott. A bekapcsolódó intézmények számára lehetőség nyílt arra, hogy ismertté tegyék az ott folyó tevékenységeket.

A Gyermekváros rendezvény keretében kisebb zenei előadások is elhangzottak, melyek főszereplői a szászrégeni Zeneiskola tanulói voltak. Versenyeket is szerveztek valamennyi korosztálynak: óvodásoknak, elemi és általános iskolásoknak. Aszfaltra rajzolhattak, verset szavalhattak, akadályversenyen, görkorcsolya-, kerékpár- és rollerversenyen is részt vettek.  A programba bábszínházat és hűségtombolát is beiktattak.

A Szászrégeni 3-as Számú Inkluzív Oktatási Központból a hátrányos helyzetű gyermekeknek is versenyt szerveztek.

Jelentős mozzanat volt, amikor a kicsik lehetőséget kaptak a város fejlődését segítő ötleteik megmérettetésére, a verseny Egy gyermek legötletesebb kérése Szászrégen Polgármesteri Hivatalához címmel zajlott. Idén egy új kincskereső versenyt is bevezettek Treasure Hunt címmel.

A rendezvény 10 órakor kezdődött. A megnyitón részt vettek a szervezők, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal, az Advent Kindergarten Egyesület, az Emanuel napközi, az Exploratori pentru viitor egyesület képviselői. A polgármesteri hivatal részéről beszédet mondott dr. Florin Bengean, aki az ünnep mondanivalóját és jelentőségét emelte ki, majd továbbította Maria Precup, Szászrégen polgármesterének üzenetét.

A gyermekváros tulajdonképpeni rendezvényei 10.30 órakor kezdődtek, s délután 5 órakor értek véget.

A gyermeknap rendkívül mozgalmasra, vidámra, örömteljesre és boldogra sikeredett, amit minden részt vevő szászrégeni gyermek átélhetett június 2-án. Minden bizonnyal emlékezetes nap marad, hiszen a gyermekek új dolgokat ismertek meg, és olyan élményeket élhettek át, amilyenekre máskor nem adódik lehetőség.

Florin Bengean 

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére