Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Befejezték a Bethlen Gábor-szobrot

Befejezték a Bethlen Gábor-szobrot

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet – Bethlen Gábor szavaival indította október 7-i sajtótájékoztatóját Vass Levente parlamenti képviselő, amelyen a Marosvásárhelyen november 15-én felállítandó Bethlen Gábor-szoborral kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kali István, a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke és Magyary Előd városi tanácsos, akiknek nagy szerepük volt abban, hogy a szobor elkészülhetett. Kali István a szükséges hivatalos akták elkészítésében segített, Magyary Előd pedig a polgármesteri hivatallal tartotta a kapcsolatot.

Vass Levente kiemelte, hogy Bethlen Gábor november 15-én született, és 49 évesen, ugyancsak november 15-én halt meg. Ez azért fontos, mondta, mert október 23., a fejedelemmé avatás és november 15. között szeretné felállítani a szobrot a marosvásárhelyi RMDSZ, közösen a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatallal.

A sajtótájékoztatón egy kisfilmet mutattak be a Bethlen-szoborról, majd a képviselő kijelentette: az elmúlt három évben a Bethlen Gábor-szobor felállításának a projektje azt bizonyítja, hogy közös terveket lehet békével, kompromisszumokkal, a magyar közösségre való odafigyeléssel megvalósítani. „Hiszem, hogy a Bethlen Gábor-szobor felállítása nagy jelentőséggel bír, bizakodást és hitet ad a marosvásárhelyi magyaroknak, hogy lehet Marosvásárhelyen jobb élet, és lehet – megfelelő stratégiával és taktikával – eredményeket elérni.” Ez az első eset, hogy egy magyar vonatkozású szobor elkészítésének és felállításának a költségeit teljes egészében az önkormányzat állja.

Elmondta, hogy a polgármesteri hivatal illetékeseinek, igazgatóságainak felhatalmazásával személyesen járt el a minisztériumban a különböző jóváhagyások ügyében, amelyeket hétfőn át is adott az illetékeseknek. Mint mondta, a jelenlegi állás szerint az egyetlen lépés, amit még a polgármesteri hivatalnak meg kell tennie, az, hogy az építkezési engedélyt kiállítsa. „Nincs tehát akadálya annak, hogy helyi szinten, egyezséggel ezt a szobrot a magyar és a román emberek örömére felállítsuk Marosvásárhely központjában” – jelentette ki a képviselő.

Hozzátette: a végrehajtási szerződés határideje 2019. november 27. A törvényes keretek megengedik, hogy az építkezési engedély kibocsátását követően, még november folyamán felállítsák a szobrot.

„A szobor készen van, a talapzat szintén, Marosvásárhelyre szállításának nincs akadálya. November 15-ig bőséges idő áll rendelkezésre, hogy ez megvalósuljon.”

Vass Levente elmondta, hogy 2017-ben az RMDSZ-nek sikerült a költségvetésben egy akkora összeget elkülöníteni, aminek köszönhetően a szobor-állításra a versenypályázatot ki lehetett írni. Fontosnak nevezte azt is, hogy az elmúlt hónapban sikerült az áprilisban, az éves költségvetés elfogadásánál elkülönített egymillió lejből 267 ezret a művésznek átadni. Véleménye szerint ez is bizonyítja, hogy valós szándék létezett, hogy ez a szobor felállításra kerüljön. Reményét fejezte ki, hogy a szoboravatás „békés, közös ünnep lesz Marosvásárhelyen”.

Mózes Edith
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére