Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Embert ölt a medve

Embert ölt a medve

A tarthatatlan állapotra hívják fel a figyelmet
Döbbenettel értesült Nyárádmagyarós község lakossága, hogy szombaton délután horgászás közben medvetámadás áldozata lett az önkormányzat jegyzője. Amíg a férfit megtalálták, addig egy másik medve a polgármester portájára tört be.

Mindenkit sokkolt a hír, miszerint szombaton Vámosudvarhelyen horgászás közben medvetámadás áldozata lett a 61 éves nyárádmagyarósi Kiss László. Az eset ismét felkorbácsolta az indulatokat a Bekecsalján, ahol évek óta tarthatatlan állapotok uralkodnak a medvék túlszaporodása miatt. A község polgármestere – akihez mellesleg szombat éjszaka betört egy másik nagyvad – egyértelműen a politikumot és a marosvásárhelyi Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesületet teszi felelőssé a kialakult helyzetért, és komoly lépéseket sürget, mielőtt újabb ártatlan áldozatai lesznek a felelőtlen vadgazdálkodásnak.
Ártatlan ember az áldozat

A magyarósi férfi szombaton ment át horgászni a Kis-Küküllőre, de mivel nem tért haza, és a telefonhívásokra sem válaszolt, felesége este jelezte az esetet az ismerősöknek – mesélte el lapunknak Ozsváth István, a község alpolgármestere, az áldozat sógora, aki néhány közeli személlyel azonnal a keresésére indult. A feleség úgy tudta, hogy a férje Hármasfaluba ment horgászni, de mivel a megszokott megállóhelyen nem találták meg az autóját, Ozsváth rögtön értesítette a szovátai rendőrparancsnokot, aki egy beosztottjával Makfalvára indult. A keresésre eredt magyarósiakkal együtt bemérték az áldozat telefonját, a jelek pedig a folyó alsóbb szakaszáról, Vámosudvarhelyről érkeztek. Ozsváth néha elkísérte sógorát horgászni, jártak már Kóródszentmárton mellett egy övezetben, de ezúttal a férfi nem azt, hanem egy másik helyet választott. Nagyon készült a hétvégi horgászatra, pénteken egy műholdas felvételen vizsgálta meg a folyó ezen szakaszát – mesélte az alpolgármester. A falutól mintegy háromszáz méterre van a folyó, amelynek partján egy szójavetés van, ebben pedig egy nádas. Itt történt a szerencsétlenség: a feltételezés szerint a férfi kijött a vízpartról, hogy egy másik horgászhelyet keressen magának, itt támadhatott rá a medve. Mivel az áldozat autóját megtalálták, de neki nem volt nyoma, többször átfésülték a vízpartot, mert a jelkövető százméteres pontossággal jelezte a telefonkészüléket, mígnem elkezdték hívni, és így találták meg. Az áldozat az oldalán feküdve hevert a nádasban, egyik kezében a horgászbottal. A jelek szerint a fenevad hátulról támadt rá, amint megcsapta, a férfi bal karja szinte teljesen leszakadt, majd az állat felhasította az alhasi tájékot, a felismerhetetlenségig összemarcangolta az arcát és összeroppantotta a koponya agytörzsi részét.

Rögtön értesítették az egységes segélyhívó számot, a rendőrség nagyon gyorsan kiszállt, medveriasztó spray-t osztogatott, és mindenkit arra biztatott, hogy kiabáljanak, nehogy a medve ismét támadjon. Eközben a csendőrség három óra elteltével sem szállt ki, hogy védelmet biztosítson az áldozatot megtalálóknak – mesélte el felháborodva az eset részleteit Ozsváth István. Az áldozatot kórbonctani vizsgálatra szállították, hétfő este Nyárádszeredában ravatalozták fel, kedden délután pedig Nyárádmagyaróson helyezik örök nyugalomra. Testét a családtagoknak sem mutatták meg, hogy azok úgy emlékezhessenek rá, amilyennek ismerték.

A helybéliek szerint a medvét az utóbbi napokban a vámosudvarhelyiek kétszer-háromszor is látták a falu környékén felbukkanni, a vasárnap helyszínelő vadászok szerint bocsos anyamedve támadhatott, hiszen a vízparton apróbb mancsok lenyomatait is látták.

Torboszlóban rabolni akart

Amíg a szörnyű eset lezárult Vámosudvarhelyen, addig Nyárádmagyarós község polgármesterének portájára tört be egy másik medve hajnali fél háromkor. A torboszlói gazdaságban disznó, szarvasmarha és szárnyasok vannak, valószínűleg ez utóbbiakat szemelte ki a nagyvad. Letépett egy kerítést, de kárt nem tudott a háziállatokban tenni; a gazda öt kutyája megtámadta a garázdálkodót, amely hármat közülük megsebesített, majd távozott.

Sürgősen lépni kell

Ennek a tragédiának nem kellett volna bekövetkeznie, meg lehetett volna előzni, ha a hatóságok intézkedéseket foganatosítottak volna – fakadt ki lapunk megkeresésére Kacsó Antal polgármester. Hangsúlyozta: június óta nincs olyan fórum és rendezvény, ahol fel ne hívta volna az illetékesek és a politikusok figyelmét, hogy a medvék miatt a helyzet tarthatatlan, és ebből baj lesz. Az egész Bekecsalján évek óta garázdálkodnak a vadállatok, nyár elején a gyümölcsfákat hasítják szét akár egy marék cseresznyéért, majd a zabot, szilvát teszik tönkre, utána következik a kukorica és a dió. Őszire fogytán az élelem a határban, az állatok pedig a falu közelébe húzódnak, szinte mindennap bejárnak a településre, és előbb-utóbb emberekre és állatokra is fognak támadni.

Az elöljáró két entitást okol egyértelműen a kialakult helyzetért: a marosvásárhelyi Milvus Csoportot azért, amiért közbenjárásukra természetvédelmi övezetté nyilvánították a Bekecs vidékét a barnamedvék miatt, másrészt pedig a politikumot, amely semmit sem tesz a helyzet rendezéséért. „Azok, akik kitalálták a Bekecsre a medvevédelmi területet, álljanak elő, és vállalják, hogy ezt tették. És mindenki, akármilyen pozícióban is van az RMDSZ-nél” – mondja felháborodottan az elöljáró, aki szerint több mint tízezer ember életét és munkájának eredményét teszik tönkre a vadak. Egy ártatlan embernek kellett meghalnia, aki becsületesen helytállt harminc éven át az önkormányzatban. Az egész község őt gyászolja. Sürgősen tenni kell valamit, különben az emberekben felgyűl a düh, s ez megmutatkozik majd a választási eredményekben is. „Fel vagyunk háborodva, hónapok óta hangoztatjuk, hogy: emberek, segítsenek! Egy vészkiáltás, ami csak annyit ért, mintha a sivatagban hangzott volna el” – háborgott a községvezető. Meglátása szerint az új kormány megszavazásánál a politikusoknak támogatási feltételként kellene szabniuk a medvekérdés végleges megoldását. Ha nem így tesznek, „úgy érezzük, hogy minket cserben hagytak” – mondta.

Helyettese, Ozsváth István egy kérdéssel és javaslattal fordul a Milvus Csoport és a Natura 2000 programot működtetőkhöz. Kérdése az: építsünk betonbunkereket, vasrácsokat, hogy biztonságban éljünk? A természetvédőknek azt javasolja, hogy mielőtt kisfilmeket készítenének arról, hogy milyen szelíd állat a medvebocs, forduljanak hozzá, tud fényképekkel szolgálni ennek ellenkezőjéről.

„Ott kellett volna lenniük, hogy lássák, hogyan nézett ki az az ártatlan ember. Nem az állat életterébe ment be, a falutól háromszáz méterre volt, a folyóra ment horgászni, ott ölte meg a medve” – kesergett az alpolgármester, aki szerint az emberek már nemcsak az erdőre, mezőre nem tudnak kimenni, még éjszaka az udvar végében levő illemhelyre sem mernek kimozdulni félelmükben. Az egész erdélyi élet el van lehetetlenítve, ez már országos kérdéssé vált. Ez ellen valamit tenni kell! – nyomatékosított. Kacsó Antal ennél pontosabban fogalmazott: akár utcai tüntetéshez is folyamodni kell, komolyan rá kell mutatni a problémákra, „nem Bukarestben kell show-műsort csinálni”. A falu határába lassan medvelesre járnak messzebbről, és az elöljárót az is zavarja, hogy az egyik RMDSZ-szenátor is elhozta gyerekét medvét nézni, és nem emelt szót a helyzet orvoslása érdekében.

Megunták a jelentgetést

Ozsváth István a községi önkormányzat vadkárfelmérő bizottságának az elnöke is. Tőle tudtuk meg, hogy a lakosság már megunta a hiábavaló jelentgetést, idén már csak tizenöt gazda értesítette vadkárról az önkormányzatot. Egy kárbejelentést öt példányban kell megírni, ami egyenként hat-hét oldal, továbbá a fényképek. A jelentéseket elküldik az erdővédelmi felügyelőségnek, ahol esetleg jóváhagyják azt, de kifizetés nem történik. Tavaly nyáron egy tehenet ejtett el a medve, a károkat azóta sem fizették meg a gazdának. Brassóban jóváhagyják a kárigényeket, Bukarestben viszont nem fizetik ki. Ezért legalább nyolcvan gazda már nem is tett kárjelentést az idén. Fel kellene tenni az összesített számokkal a kérdést a minisztereknek, hogy egyévi kártérítés helyett mennyi iskolát, kórházat lehetne feljavítani, ha nem a medvekárokkal kellene foglalkoznia az államnak – teszi hozzá a polgármester, aki a hatalmas bürokráciát is felrója: hiába hívják össze a kárfelmérő bizottságot, a megyei környezetvédelmi ügynökség szakembere sosem jelenik meg, emellett a rendőrök Nyárádszeredába vannak csoportosítva, az állatorvos Marosvásárhelyen van, s amire a bizottság kiszállna a kár helyszínére, már rég nincs ott a medve. Viszont ha a polgármester veszély esetén utasítaná a vadászt az állat kilövésére, annak az engedélyét felfüggesztenék, és mindketten csak nagy szerencsével úszhatnák meg a bűnügyi eljárást.

Mindenhol csak a panasz hallatszik, a szabadon garázdálkodó medvét a törvény védi, annak nagyobb értéke van, mint az alkotmány védelmében álló emberi életnek. A politikum hallgat, a természetvédők is a nagyvad mellett emelik fel szavukat, a vidéki ember pedig folyamatos rettegésben él. Ki magyarázza meg ezt a lehetetlen állapotot annak a 16 és 17 éves testvérpárnak, amely a hétvégén apa nélkül maradt? Ki fog előállni és segítséget felajánlani azok neveltetésére, iskoláztatására?

Gligor Róbert László
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére