Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Befejezték a régeni bölcsőde épületének felújítását

Befejezték a régeni bölcsőde épületének felújítását

Újra benépesülhet a szászrégeni református egyházközség egykori iskolájának épülete, ugyanis a magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerült felújítani, bölcsődét és óvodát fognak működtetni benne.

Az épületben református iskola volt az 1945-ös rendszerváltásig, amikor az intézményt az ingatlannal együtt államosították. Továbbra is oktatási intézményként működött az 1990-es évekig, akkor gyermekhiány miatt felszámolták. Az egyház visszaigényelte és visszakapta, azonban több mint 15 évig üresen állt az épület. A tetőt kellett megjavítani, mivel befolyt az esővíz, és fennállt a veszély, hogy még jobban tönkremegy. Saját erőből ennyit tehetett az egyházközség.

Tekintettel arra, hogy Szászrégenben nincs kizárólag magyar anyanyelvű bölcsődei foglalkozás, illetve óvoda, felmerült az igény, hogy az egykori épületben létesítsenek ilyen intézményt. Az ügyintézést átvette az Erdélyi Református Egyházkerület, és a magyar kormány külhoni óvodaépítési programja keretében sikeresen pályázott a felújítási, átalakítási költségekre. A falakon kívül mindent ki kellett cserélni, ugyanakkor az uniós szabályoknak megfelelően bővítették az épületet. A napokban fejezték be a nyolc helyiség kialakítását, nemsokára hozzáfognak a bebútorozásához. Az udvaron játszóteret alakítanak ki. Elméletileg egy bölcsődei és egy óvodai csoportot indítanak maximum 15-15 hellyel, hiszen az új szabályok szerint figyelembe kell venni az épület befogadóképességét is. Az étkezést cateringrendszerben oldják meg, ezért nincs konyha, de ebédlő lesz.

Az oktatási egységet a helyi önkormányzat működteti majd, ez azt jelenti, hogy az ingatlan a református egyház tulajdona marad, a személyzettel járó költséget pedig átvállalja a hivatal. Az együttműködési feltételeket szerződésben rögzítenék, és természetesen a helyi tanács is jóvá kell majd hagyja. A szükségletnek megfelelően legtöbb 6-8 személy dolgozna majd az új oktatási egységben. Bár végleges adat nincs, Márk Endre alpolgármester szerint mintegy 220.000 eurós beruházásról van szó.

Tamás Ottó lelkipásztor úgy véli, február végéig kulcsrakészen átadhatja az építtető a bölcsődét, így valószínűleg március elején lesz az átadási, felszentelési ünnepség. Egy felújított, korszerű oktatási intézménnyel gazdagodik a város.
Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére