Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Visszatértek a diákok az iskolába

Visszatértek a diákok az iskolába

Elkezdődtek a vizsgafelkészítők
Kedden kezdetét vette a nyolcadikos és tizenkettedikes diákok vizsgafelkészítője: a képességvizsgára, illetve érettségire jelentkező végzősök június 2. és 12 között tanáraikkal készülhetnek a hónap második felében sorra kerülő megmérettetésre.
Maros megyében több mint 5100 nyolcadikos áll képességvizsgára június 15-18. között. A 123 általános iskola és általános iskolai tagozattal is rendelkező középiskola diákjainak vizsgateljesítményét Marosvásárhelyen fogják felmérni négy övezeti központban, ezekben egyenként 25-39 iskola tanulóinak eredményeit vizsgálják. Az iskolánként vizsgára jelentkező VIII. osztályosok száma igen változó: legkevesebben Magyarbükkösről állnak vizsgára, mindössze ketten, Balán és Kozmatelkén 3-3, Kutyfalván, Márkodban, Oláhsályiban, Mezőmadarason és Mezőkirályfalván 4-4, Székelyvéckén és Bözödön 5-5 diák fejezi be az általános iskolát. A túloldalon két marosvásárhelyi és egy szászrégeni iskola van: a megyeszékhelyi Liviu Rebreanu iskolában 135, a Fridrich Schillerben 124 diák, a régeni Alexandru Ceuşianuban 132 nyolcadikos végez.

A koronavírus-járvány miatt mindenre kiterjedő biztonsági intézkedéseket hoztak az iskolákban. Az intézménybe nem léphet be az a személy, akinek testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, és a gyerekek között legalább két méter távolságot kell tartani. Az iskola bejáratánál egészségügyi személyzet méri a tanulók testhőmérsékletét, ha valakinek betegségre utaló tünetei vannak, nem engedik be az intézménybe. Az iskola területén a diákok csak kijelölt útvonalon mozoghatnak, egy pedagógus vezetésével, a bejáratnál biztosítani kell fertőtlenítőszőnyeget, védőmaszkot, kézfertőtlenítőt, az épületben minden csoport után fertőtlenítenek, mindenki maszkot visel, amit távozáskor összegyűjtenek, és újat adnak helyette. Ha az iskolában több váltásban tartják a felkészítőt, a váltások között legalább két óra szünetet kell tartani a fertőtlenítésre, még egy órát az osztálytermek kiszellőztetésére. A felkészítő alatt az egyes csoportok végig ugyanazt az osztálytermet használják.

Minden feltétel adott
Az ákosfalvi általános iskolában 18-an fejezik be a nyolcadik osztályt, kedden reggel 13-an jelentek meg a vizsgafelkészítőn, a két csoportra osztott tanulók naponta három órán vesznek részt – tudtuk meg Józsa Gabriella igazgatónőtől. Még nem tudják, hányan jelentkeznek a képességvizsgára, mindenkit erre biztatnak. Az iskolában minden biztonsági feltétel adott a felkészítő és a vizsgák lebonyolításához, a helyi polgármesteri hivatal beszerezte a fertőtlenítőszereket, az iskolába belépőket két egészségügyi asszisztens vizsgálta meg, mindenkinek megfelelő volt a testhőmérséklete és az egészségi állapota.

A csíkfalvi iskolában 14 nyolcadikos végez, mindenikük meg is jelent az első felkészítő napon. Balogh Tünde igazgatónő úgy véli, 13-an biztosan részt vesznek a képességvizsgán, egynek a részvétele még bizonytalan, ő szakiskolában folyatná a tanulást. Az óvintézkedések tekintetében nincs gond: az iskolabusz három faluból hét diákot szállít be két részben, a diákokat tanárok várják a kapunál, a meghatározott távolság betartásával lépnek be az iskolába, a bejáratnál orvos mér lázat, az épületet és a tantermeket folyamatosan fertőtlenítik, a tanfelügyelőségről közel 1200 arcvédő maszkot kaptak.

A balavásári Török János Általános Iskola igazgatója 52 diák sorsát követi, a községben Balavásáron, Kenden és Szénaverősön végeznek nyolcadikosok. Ebből 26-an jelentek meg a keddi felkészítőn, tucatnyian az online megoldást választották: a szaktanár délután feltölti a tananyagot azok számára, akiket a szülők nem engednek el az iskolába. A vizsgákon mintegy 40 diák jelentkezésére számítanak, ugyanis vannak olyanok, akik az első félévben lezáratlanok maradtak, míg a szénaverősi végzősök nagy része szakiskolában folytatná. A felkészítőre érkező diákokat az előre megállapított program szerint külön csoportokban és külön útvonalon fogadják és bocsátják haza, belépéskor az egészségügyi szűrést egy orvosi rendelő végzi szerződés alapján. A tanfelügyelőségtől 3000 maszkot kaptak, de már azelőtt vásárolt az intézmény is több százat, minden iskola (nemcsak a végzősök) számára digitális lázmérőt szereztek be. Az iskolákban minden rendben, az első felkészítő rendben zajlott le – összegezte lapunknak Vajda József Attila igazgató.

A többség részt vesz a felkészítőn
A erdőszentgyörgyi Szent György szakközépiskolában 29 helyi és öt bözödi nyolcadikos állhat vizsgára, és a jelek szerint mindenki részt is fog venni a megmérettetésen, míg a 24 középiskolai végzősből 20 számít leérettségizni, akikhez a korábbi években végzett diákok is csatlakoznak – tájékoztatott Léta Áron igazgató. A szakiskolai oktatás keretében öten az asztalos, 14-en az esztétikai szakon végeznek, szinte mind ott voltak az első felkészítőn. A diákok a főkapun mennek be fertőtlenítőszőnyegen, a kézfertőtlenítés és maszk átvétele után a tízfős csoportokat tanáraik kísérik be az osztályba, a gyerekek két emeleten tanulnak, egy szinten egyszerre csak egy csoport lehet szüneten. A távozókat tanárok kísérik egy másik kijárathoz, ahol a használt maszkokat begyűjtik és összecsomagolják, a diákok újat kapnak. Tágas műhelyek állnak a szakiskolai csoportok rendelkezésére, ahol szükséges, két váltásban mennek be szakmai gyakorlatra az oktatók kíséretében, de más útvonalon, mint a képesség- és érettségi vizsga előtt állók. A felkészítőket a szaktanárok előre megállapított program szerint végzik, a lezárást is más-más időpontban, ezen és a következő héten. A polgármesteri hivatalhoz benyújtott igénylés alapján a felkészítőkre érkezőket egészségügyi asszisztensek ellenőrzik belépéskor, a magyar kormánytól az RMDSZ révén 2000 arcvédő maszkot kaptak, a tanfelügyelőség és az Orange cég is adott összesen 1600 darabot, míg az intézmény a fertőtlenítőszereket és higiéniai cikkeket szerezte be – részletezte az igazgató.

Jók a tapasztalatok
Ami a március óta eltelt időszakban zajló online oktatást illeti, összességében pozitív tapasztalatokról számolnak be az intézményvezetők. A csíkfalvi iskolában szinte mindenki rendszeresen bekapcsolódott az oktatásba, egyetlen végzős kivételével, aki jelen van a most kezdődött felkészítőn. Erdőszentgyörgyön is jónak mondható a mutató, általában a diákok 80 százaléka kapcsolódott be, de volt olyan osztály is, ahol mindenki. Két alsó tagozatos osztályban volt lemaradás, a társadalmilag nehéz helyzetben élők körében, ahol nem állt a családok rendelkezésére okostelefon vagy számítógép és internet, ezekben az esetekben a pedagógus az iskolában sokszorosította a tananyagot, és eljuttatta a diákoknak.

Gligor Róbert László
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére