Navigáció: Kezdőlap / Sport / Fejtetőre állította a rendszert az FRF

Fejtetőre állította a rendszert az FRF

Gyökeresen megváltoztatta a 2. és 3. labdarúgó ligák rendszerét a Román Labdarúgó-szövetség (FRF). A hivatalos magyarázat szerint azért, hogy csökkentse a csapatok költségeit, olyan körülmények között, hogy a járvány miatt rendszeresen tesztelni kell a játékosok és a stáb koronavírussal való fertőzöttségét, ez pedig nagyon megterheli a klubok költségvetését. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy egyes vélemények szerint, ha a tesztelési kötelezettség megmarad, az alacsonyabb osztályokban szereplő klubok igen jelentős hányada nem lesz képes befejezni az idényt.)

A másodosztályban igencsak eredeti rendszerben játszanak, amely egy kissé igazságtalan is, mert egyetlen bajnoki kör után választják két részre a mezőnyt, és így lesznek olyan csapatok, amelyeknek eggyel több, másoknak eggyel kevesebb hazai mérkőzése lesz. A csapatok többsége azonban megszavazta, hogy az első kör után a legjobb hat helyen található együttes a felsőházban a feljutásra jogot biztosító első két helyért és a pótselejtezőre jogosító 3-4. helyekért játszik, oda-vissza, tehát további tíz fordulót. Az első körben szerzett pontokat a csapatok magukkal viszik.

A többi csapatot a helyezés függvényében két alsóházi, egyenként nyolccsapatos csoportra osztják, amelyekben egy újabb kört játszanak. Arra nem tér ki a szövetségi tájákoztatás, hogy vajon annak a csapatnak a pályáján-e, amely idegenben szerepelt az alapkörben, ez ugyanis elméletileg akár azt is eredményezheti, hogy egy csapat mind a hét meccsét hazai pályán, vagy mind a hetet idegenben játssza. A végén a két csoport utolsó két-két helyezettje kiesik, míg a két hatodik egy pótselejtezőt játszik a bentmaradásért.

A szövetség közölte, hogy ma, hétfőn sorsolják ki az új idény menetrendjét.

Szintén jelentős a változtatás a 3. ligában, ahol az eredeti 90 csapat helyett 100-ra bővítették a mezőnyt, és tíz tízes csoportot hoznak létre. Ezekben oda-vissza játszanak, azaz csak 18 mérkőzés lesz az idényben. Kivételt képeznek az első két helyen végzett csapatok, amelyek a feljutásért folytatják, kétlépcsős oda-vissza rendszerben, az öt kiadó helyért a másodosztályban. A 4. ligába a csoportok utolsó két helyzettje, valamint a legrosszabb eredményt elérő 8. helyen végzett csapat esik ki.

Mivel a mezőnyt megnövelték, több új csapatot befogadtak az osztályozó csoportok második helyzettjei közül, illetve az ifjúsági elit ligában képviselt klubok közül, valamint az első két osztályban szereplő együttesek második csapatait. Így például befogadták a Nagyváradi NAC-ot, a Sepsi OSK fiókcsapatát, de a petrozsényi Jiult is, amely koronavírusos eset miatt nem játszhatott az osztályozón. A csoportbeosztást még nem közölték.

Mint ismert, Maros megyének két csapata van a 3. ligában: a szászrégeni Avântul és a frissen osztályozót nyert nyárádtői Unirea. A megyeszékhelynek szégyenszemre nincs csapata az első három ligában.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére