Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Szabályosan két keréken – alapvető szabályok biciklis közlekedéshez

Szabályosan két keréken – alapvető szabályok biciklis közlekedéshez

A karantént követően sokan éreztük úgy, hogy több mozgásra lenne szükségünk, a bicikli/roller pedig a tömegközlekedés kiváltására is remek eszköz lehet. De tudunk vele közlekedni?

A karantén után egyre többen ültek biciklire, illetve Kolozsváron az elektromosroller-kölcsönzők elterjedésével a rollerrel közlekedők száma is megnőtt. Azonban egy idő után egyre több hír jelent meg a szabálytalanságokról, a kiosztott büntetésekről.

A Szabadság napilap ennek apropóján készített egy összefoglaló cikket a legalapvetőbb szabályokról, amelyből kiderül:

„Romániában februárban hoztak meg egy sürgősségi kormányrendeletet, amely a közúti közlekedést szabályozó törvényt módosítja, az ebben található egyik főszabály, hogy elektromos rollert csak 14. életévét betöltött személy használhat és 16 éves korig kötelező a sisakviselés, ha a fiatal éppen úttesten közlekedik. Útitársat nem invitálhatunk magunk mellé a rollerre”.

Illetve egy másik fontos szempont, hogy „elektromos rollerrel csak bicikliutakon szabad közlekedni, annak hiányában pedig csak olyan útszakaszokon, ahol a megengedett maximális járműsebesség 50 km/h”.

Mindenki számára fontos – legyen szó akár biciklisről, vagy elektromosroller-használóról –, hogy ismerje a legalapvetőbb közlekedési szabályokat, így nemcsak saját, hanem más az úttesten/bicikliutakon közlekedő épségét biztosítani tudja.

Kristály Bea

Műsorok

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére