Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Péter Ferenc: A kisvasút nyomvonalán tervezett kerékpárút megépítése

Péter Ferenc: A kisvasút nyomvonalán tervezett kerékpárút megépítése

fellendítené a turizmust a Nyárádmentén és a Mezőségen is
A nyárádmenti önkormányzatok vezetői is támogatják az egész Nyárádmentét átszelő kerékpárút megépítését. A Nyárádmente Kistérségi Társulás vezetőtanácsa tegnap este ülésezett, hogy elfogadják a kistérség 2021 és 2027 közötti fejlesztési stratégiáját. A stratégiába a turisztikai fejlesztések terén prioritásként foglalták bele a kisvasút nyomvonalán kialakítandó kerékpárút megépítését.
A nyárádszeredai polgármesteri hivatalban megszervezett találkozón a kistérség polgármesterei mellett jelen volt Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, valamint Csép Éva Andrea parlamenti képviselő is.

A jelenlévőket Tóth Sándor, Nyárádszereda polgármestere köszöntötte házigazdaként.

„A mai gyűlés célja, hogy elfogadjuk a kistérség fejlesztési stratégiájának fő irányelveit és prioritásait, amelyek a következő 7 évre vonatkoznak. Egy eredményes időszak végén vagyunk, sok olyan beruházást valósítottunk meg, amelyekkel szebbé tettük a településeinket, és jobb életkörülményeket vagy szolgáltatásokat tudtunk biztosítani a nyárádmenti lakosoknak. Hamarosan elkezdődik egy újabb uniós finanszírozási ciklus, és időben fel kell készülnünk erre, ezért is kezdtünk el dolgozni a 2021 és 2027 közötti időszak fejlesztési stratégiáján” – fogalmazott Tóth Sándor. A polgármester kiemelte: a „stratégia még nem öltött végleges formát, bizonyára lesznek még kiegészítések, a leszögezett prioritások azonban segítenek mindenkinek a tervezésben. A turizmus fejlesztésére eddig is figyeltünk, de a következő időszakban még nagyobb hangsúlyt kell kapnia, ezért bízom benne, hogy a Maros Megyei Tanácsnak sikerül megépítenie a kisvasút nyomvonalára tervezett kerékpárutat, amelyhez mi is minden támogatásunkat megadjuk.”

A turizmus fontosságát hangsúlyozta, és a következő időszakra vonatkozó turisztikai tervekről számolt be a jelenlévőknek Péter Ferenc tanácselnök.

„A turizmusfejlesztés Maros megye számára gazdasági fellendülést is hozhat, és minden adottságunk megvan ahhoz, hogy látogatókat vonzzunk. Ki kell használnunk Maros megye gazdag kulturális és természeti örökségét, de ez önmagában nem elég a sikerhez, szolgáltatásokat kell biztosítani a turis-táknak, és ehhez beruházások is szükségesek. Az egyik ilyen beruházás, amit meg kell valósítani, és amit már el is indítottunk, egy 100 km hosszú kerékpárút-hálózat kiépítése a Nyárádmentén és a Mezőségen. Egyre többen kerékpároznak, és egyre nagyobb az érdeklődés a kerékpáros túrák iránt, ezért én merem állítani, hogy ha ezt a kerékpárutat megépítjük, az az egész térségnek, a Nyárádmentének, de ugyanakkor a Mezőségnek is egy kitörési pontot jelent. Én hiszem, hogy ez egy olyan beruházás, mint amilyen a Transilvania Motor Ring is, amely nagyon sok turistát és bevételt hozhat a megyének” – hangsúlyozta Péter Ferenc.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy a Maros Megyei Tanács már elindította a folyamatot annak érdekében, hogy átvegye a megye tulajdonába a kisvasút nyomvonalát.

„Benyújtottunk a parlamentbe egy tervezetet, melyben kezdeményeztük, hogy a kisvasút nyomvonalát adják át a megyei tanács tulajdonába. Reméljük, hogy év végéig sikerül a végére jutni ennek a procedúrának. Uniós pályázat leadására is lesz lehetőség a következő időszakban, erre is készülünk már” – mondta el a szerdai találkozón Péter Ferenc. Hozzátette: „Senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy a kerékpárút miatt megszűnik majd a Vármező és Szováta között működő kisvonat. Az a mérnökök dolga lesz, hogy úgy tervezzék meg a kerékpárutat, hogy az adott szakaszon a kisvonat is működhessen. Nem akarunk semmit sem felszámolni, pont ellenkezőleg, bővíteni akarjuk a megye turisztikai kínálatát”.

A Maros Megyei Tanács sajtóirodája

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére