Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Bürokratikus akadályok. Átadás előtt a szászrégeni református óvoda

Bürokratikus akadályok. Átadás előtt a szászrégeni református óvoda

Már csak a hivatalos okiratokat kell rendezni ahhoz, hogy megnyissa kapuit a szászrégeni református egyházközséghez tartozó óvoda. Az épület korábban egyházi iskolaként, kántorlakásként működött, majd államosították. Ezt követően is megtartotta rendeltetését. Az 1989-es változások után az egyház visszakapta a már rossz állapotba került épületet, és az Erdélyi Református Egyházmegye püspökségének támogatásával sikerült teljesen megújítani.

Az épületet Tamás Ottó, a szászrégeni református egyházközség lelkipásztora mutatta be. Elmondta: a finanszírozó a püspökség, így nem tudott arról tájékoztatni, hogy mennyibe került az átépítés. Ennek eredményét láthattuk. A rendeltetésnek megfelelően, a szabályok szerint korszerű termeket, étkezdét, konyhát, mellékhelyiségeket, orvosi kabinetet, raktárt rendeznek be. Az igen hangulatos bútorok is megérkeztek. A két épületből álló ingatlan egyikében óvodát, míg a másikban bölcsődét működtetnek majd. Egy csoport legfeljebb 15 gyerekből áll.

Az érdeklődésből ítélve egy csoport akár ősszel indulhatna, a bölcsődére is nagy az igény, hiszen kevés van Szászrégenben.

– Ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfelelően működő intézmény legyen, meg kellett változtatni az épület rendeltetését. Ez hosszú folyamat. Fel kellett mérni a telket, az épületet, és ennek megfelelően az új rendeltetése szerint telekeltetni. Ezután az egyház szerződést köt az önkormányzattal a működtetését illetően, ehhez természetesen helyi tanácsi határozat kell. Miután beveszik az épületet és az intézményt a városi hálózatba, a fenntartási költségeket az önkormányzat állja, és az alkalmazottakat az oktatási minisztérium javadalmazza majd. A tulajdon természetesen az egyházé marad, de a püspökségnek kell majd megkeresnie a hivatalt – mondta Tamás Ottó lelkipásztor. Azt is hozzátette: mivel rövid az idő, és még nem rendeződtek az iratok, az idei tanévre nem tudják megnyitni az oktatási intézményt, azonban az érdekelt szülőket arra kéri, legyenek türelmesek, hiszen a város legmodernebb óvodája és bölcsődéje fogadja majd a gyerekeket.

Vajda György
Népújság
( a kép illusztráció )

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére