Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Több évtizedes tervezés után átalakul a központi park.

Több évtizedes tervezés után átalakul a központi park.

Több évtizede tervezik a szászrégeni központi park átalakítását. Az ötlet Nagy András polgármestersége ideje alatt került nyilvánosságra, de nem történt meg a kivitelezés. Márk Endre polgármester is felkarolta a tervet. Elmondta, hogy egy szaktanácsadó cég készíti a megvalósíthatósági tanulmányt, amely nemcsak a központi parkot foglalja magában, hanem a katolikus templomig terjedő főtéri útszakaszt is.

Amennyiben több pályázatot sikerül elnyerni, az ide vezető utcákat is felújíthatják, átalakíthatják. Egyelőre két változaton dolgoznak, az egyik alapján a központban mélygarázst alakítanak ki, így a felszínen megszüntethetik a parkolást, a másik pedig a teret rendezné át úgy, hogy a szükségletnek megfelelő számú helyet alakítanának ki. Nem csak a parkot, hanem a járdákat, az utcát is átalakítanák, kerékpársávokat is kialakítanának, új aszfaltréteg kerülne az útra.
– Láthatóvá tennénk a gyönyörű épületek homlokzatát, így felszámolnánk az „erdőt” a főtéren. Korábban is egy nyílt (vásár-) tér volt itt, ezt a hangulatot hozná vissza az új terv. Van a városnak megfelelő zöldövezete, ott van az Ifjúsági park, belefoglaljuk a városi környezetbe a Kerekerdőt, így a cél egy szép, reprezentatív tér kialakítása – mondta a polgármester.

Azz Országos Befektetési Társaságnál (CNI) vagy a vidékfejlesztési kiírások egyikére pályáznának. A térrendezéshez tartozik még, hogy az áramszolgáltató vállalat beruházásaként műszaki árkot alakítanak ki, ahova bevezetnék az oszlopokról a kábeleket. Erre már megvan a terv is. 3,5 millió lejbe kerülne a kivitelezés, azonban, mivel egyelőre az Electrica Rt. nem irányzott elő beruházási összegeket saját költségvetésében, a kivitelezést elhalasztották.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy van-e lehetőség a főtéren levő épületek homlokzati felújítására. A polgármester elmondta: az épületek magántulajdonban vannak, így az önkormányzat nem fektethet be pénzt a renoválásba. A törvény arra ad lehetőséget, hogy 500%-os büntetőadót rójanak ki azokra, akik nem tatarozzák a védett zónában levő ingatlanokat.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére