Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Korszerű lakótelepeket terveznek

Korszerű lakótelepeket terveznek

Tizennégy hektár telket vásárolt Szászrégenben az ország legnagyobb ingatlan- beruházója, Simon Maurer, aki személyesen is találkozott Márk Endre polgármesterrel. A beszélgetésen kifejtette, hogy korszerű lakótelepet építene a Maros partján levő Gesztenye soron, ugyanakkor az építési feltételekről is érdeklődött.

Június 7-én Márk Endre Brassóba látogatott, ahol a vállalkozó bemutatta az általa megépített legmodernebb lakónegyedet és néhány lakást. A más városokban felhúzott lakóparkoknak megfelelően Szászrégenben egy zárt rendszerű, privát megközelítésű telepet alakítana ki, zöldövezettel, játszóterekkel, tömbház alatti parkolóhelyekkel. Egyelőre nem lehet tudni, hány tömbház készülne Szászrégenben. A beruházó szerint a telken az igényeknek megfelelően építkezne, ami azt jelenti, hogy a megrendelés függvényében húzná fel a blokkokat. Már van megrendelés. A más lakónegyedekben tapasztalt vásárlás szerint havonta 15-20 lakrészt vásárolnának, így ebben a ritmusban haladna majd az építkezés Szászrégenben is. A telek közművesítésében a polgármesteri hivatal is partnerséget vállalna.

A polgármester szerint a város lakónegyedeiben 40-50 éves tömbházak vannak, így egy új, korszerű negyed javítana a város arculatán. Az egyetlen tömbház, amelyet az utóbbi időben építettek, az a város beruházásából megvalósított szociális tömbház, amely elkészült ugyan, de időközben kiderült, hogy a villamos energiával táplált fűtésrendszer igen költséges, így gázzal helyettesítik majd a hőszolgáltató berendezések ellátását. A számítások szerint ez a korábbinál egynegyedére csökkentené a kiadásokat, ugyanis szociális tömbházként nem tudták volna értékesíteni az ingatlant, hiszen a havi kiadások elérték volna az 1000 lejt is. A belső átalakítással elkészültek. A gázvállalat egy 100 méteres fővezetéket kell elhelyezzen, de mivel nincs beruházási alapjuk, leálltak a munkálatokkal. Ha sikerül a finanszírozási kérdést megoldani, akár két hónapon belül is beköltözhetnek a lakók. Természetesen a tömbház környékét is rendbe teszi az önkormányzat.

Egy ehhez hasonló térrendezési projekt is készül. Az Egyesülés negyedben, a város Felső-Maros mente felé vezető útján néhány éve megépült egy 120 lakrészes tömbház, amelynek a földszintjére költözött a szászrégeni rendőrség. Az átadást követően még nem került sor a környék rendezésére, így önerőből mintegy 3,5 millió lejes beruházással rendbe tennék a tömbház körüli övezetet. Kerékpársávot, parkolóhelyeket, zöldövezetet alakítanának ki, és elektromos töltőállomás is lenne. Ez a beruházás része lesz majd az Egyesülés negyedbeli főút felújításának is, ahol előbb a telekelést kellett rendezni, majd egy városrész-regenerálási projekt keretében a közműhálózat cseréjével együtt kerülne új aszfaltréteg az igen leromlott főútra.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére