Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Az Ecolect Maros társulás felhívása

Az Ecolect Maros társulás felhívása

Hulladékgazdálkodási kampányt indít az Ecolect Maros Önkormányzatok Közötti Fejlesztési Társulás a Fókusz Öko Központ környezetvédő civil szervezettel közösen 2021 júliusában Komposztáljunk otthon! jelmondattal.

Jelenleg a világ több országában az integrált városi hulladékgazdálkodási rendszer fontos részeként felhívják a figyelmet a komposztálás szükségességére, hasznára. Ezért világszerte több népszerűsítő akciót kezdeményeztek, amelyek célja megismertetni az emberekkel, hogy mind társadalmi, mind gazdasági téren fontos a háztáji gazdaságokban felgyűlő, lebomló biohulladék komposztálása. A nemzetközi komposztálási figyelemfelkeltő hét (International Compost Awareness Week) is egy ilyen nagyszabású rendezvénysorozat, ahol több népszerűsítő, oktató jellegű akciót kezdeményeznek. Az idei hét témája, jelmondata: Termelj, táplálkozz… komposztálj… ismételj! (Grow, Eat… COMPOST… Repeat).

A Maros Megyei Tanács által finanszírozott integrált hulladékgazdálkodási rendszer hét övezetében (1-es zóna központja: Kerelőszentpál, 2-es zóna: Marosvásárhely, 3-as: Segesvár, 4-es: Szászrégen, 5-ös zóna: Dicsőszentmárton, 6-os: Balavásár, 7-es: Mezőrücs) levő haszonélvezők kb. felének ingyen komposztálóedényeket osztottak ki.

A Komposztáljunk otthon! versennyel szeretnénk a vidéken lakókat rávezetni arra, hogy a meglévő infrastruktúra használata lehetővé teszi a környezeti feltételek javítását, komposztálással kevesebb hulladék kerül a kerelőszentpáli regionális lerakóba.

Az első lépésben a következő községekben tartanak majd a biohulladék komposztálását ismertető-oktató egyéni tájékoztatókat: Nyárádszentlászló (1-es övezet), Dános (3-as övezet), Marosvécs (4-es övezet), Vámosgálfalva (5-ös övezet), Balavásár (6-os övezet), Mezőrücs (7-es övezet). Erről az említett polgármesteri hivatalokkal együttműködési szerződést köt az Ecolect Maros.

Az akciót egy naptári évig követik, ebben az időszakban bemutatók lesznek, írott és audiovizuális népszerűsítő anyagokat készítenek, továbbá azt is jegyzik, hogy hány magángazdaságban komposztálják majd a hulladékot, milyen fázisban van a projekt, figyelemmel kísérik a minőségi mutatókat, találkozókat, megbeszéléseket szerveznek a tapasztalt hiányosságok kiküszöbölésére, a gyakorlati javaslatok népszerűsítésáre, hogy minél szélesebb körben alkalmazzák megyénkben az integrált hulladékgazdálkodás e fontos formáját.

Azzal a megyőződéssel, hogy a közös erőfeszítésnek köszönhetően a komposzt visszatérhet a termelőhöz, az Ecolect Maros társulás felkéri az érintetteket, hogy vegyenek részt a Komposztáljunk otthon! versenyen, és jelentkezzenek minél többen. A verseny szabályzata letölthető a www.adiecolectms.ro honlapról, ugyanakkor megtalálható az ADI Ecolect Maros Facebook-oldalán is, ahol a jelentkezési feltételek is tanulmányozhatók.

Az ADI Ecolect Maros csapata

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére