Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A hegyekben üzemelnek a sípályák

A hegyekben üzemelnek a sípályák

Mint minden évben, idén is szép fehér karácsonyra vágytunk, ám a marosvásárhelyieknek és környékbelieknek most nem adatott meg. A szabad levegőt, mozgást és téli sportokat kedvelők a vakációban a sípályák felé kacsingatnak, hogy szép havas tájakon pótolhassák az élményt, élvezhessék a lesiklást
Miközben Marosvásárhelyen továbbra is esős, szürke, lehangoló az időjárás, a Hargita megyei sípályák üzemelnek, néhol napsütésben. Szovátán a nagy sípálya üzemeltetésére még nem adottak a feltételek, nincs elég hó.

S ha már a napsütéses, havas tájakról esik szó, mindjárt a Havas Bucsint említjük. A sípályák beüzemelését december 26-ára tervezték, ez az eső miatt nem sikerült, így 27-én indítottak, amikor újra havazott. A hóréteg vastagsága 40-50 cm-es. Kedden elállt a havazás, kisütött a nap, ragyogó időben lehetett sízni. Mivel az időjárás ennyire kiszámíthatatlan, nem voltak sokan a pályán – számolt be Mészáros Márta. Sízni mostantól a hét minden napján 10-17 óra között lehet, január 1-jén csak 13 órakor indítják a felvonókat, de akkor 20 óráig üzemelnek. A sípályák használata pontrendszerrel történik, de váltható bérlet is. Hétköznap a napi bérlet ára 70 lej, a kedvezményezetteknek 50 lej, vasárnap és ünnepnapokon a bérlet 85, illetve 70 lej.

A bucsini Bujdosó pályán is jók a hóviszonyok, itt is működnek a felvonók.

Hasonlóképpen a Bogdánon is, ahol december 26-án kezdték el a felvonók üzemeltetését, a pályákat folyamatosan hóágyúzták, de hétfőn már havazott, s újabb hóréteg fedte be őket, így mindenik kiváló sízésre. A felvonók mindennap 10-17 óra között működnek, kivétel Szilveszter napja, amikor 15 óráig lehet sízni, illetve az év első napja, amikor 12 órakor indulnak a felvonók. Január 9-ig mindennap várják a sízőket – tájékoztatott Székely Béla.

Maroshévízen a Mogyorós és a Fenyő sípálya is üzemel. A hóréteg vastagsága megfelelő. Működik a homoródi Lobogó sípálya is.

Borszéken a Reménység síközpontban mindhárom – a Reménység, a Prücsök és a Verőfény – pályán lehet sízni, a hóréteg megfelelő.

A székely síparadicsomban, a Madarasi Hargitán mindenik pálya működik naponta 10-16 óra között. A vakáció idején mindennap lesz esti sízés is 18-20 óra között. Január elsején 10 óra helyett 12 órakor indulnak a felvonók – mondotta el Ruszuly Emese. A bérletárak enyhén emelkedtek, a legnépszerűbb napi felnőttbérlet 90 lejbe, a gyermekbérlet 75 lejbe kerül.

Az egyetlen Maros megyei nagy sípályát, a szovátait nem tudták beüzemelni, csak a tetőn levő kisebbik gyakorlópályát, mert nem hullott kellő mennyiségű hó, sőt az utóbbi napokban esett az eső.

A hóágyúkat nem lehetett bevetni, mert nem volt elég hideg. A libegő működik, a tetőre fel lehet jutni – mondta Hârşan Anamaria, a Répás panzió és a sípálya üzemeltetője, aki abban reménykedik, hogy ha téliesebbre fordul az időjárás, működtetni lehet majd a nagy sípályát is.

Mivel a napokban enyhe, pozitív hőmérsékleti értékekre, illetve esőre lehet számítani, ezért az adott sítelep webkameráin ajánlott idejében tájékozódni az időjárási és hóviszonyokról.

Mezey Sarolta
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére