Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Árvízveszély volt

Árvízveszély volt

Az előző napok kiadós esőzése miatt megyénkben is sárga meteorológiai jelzés volt érvényben. Árvízveszély volt, de egy patak kivételével nem léptek ki medrükből a folyók és a patakok, annak ellenére, hogy helyenként a vízhozam többszörösen meghaladta az éves átlagot.

A leglátványosabb Beresztelkén a Luc-patak hozama volt, amely 24 óra alatt a megszokottól eltérően 18-szor nagyobb volt. Itt és Galonyán esett az utóbbi 48 órában a legtöbb eső, négyzetméterenként mintegy 50 liter. A jégzajlás sem okozott gondot, ugyanis a vízügyi hatóságok szakértői december 25-én a Görgény-patakán, Szászrégen felett megnyitották a gát zsilipeit, ugyanezt a műveletet hajtották végre másnap, december 26-án a marosvásárhelyi régi gátnál is (egy zsilipet nyitottak ki). A legtöbb vízmennyiséget a zetelaki tóban tároltak, ahol 3 millió köbméterrel nőtt a vízmennyiség, így gyakorlatilag megvédték a Nagy-Küküllő menti településeket. Bözödön az átlagűrtartalomnál csak félmillió köbméterrel több vizet fogtak fel, így mindkét esetben hatékonynak bizonyultak az árvízvédelmi rendszerek. Dédabisztrán a Bisztra-patak két háztáji gazdaságot árasztott el, a dédai tűzoltók a vizet kiszivattyúzták.

Az esőzések miatt az elmúlt napokban a Kis-Küküllőn a sokévi átlag hétszerese, a Nagy-Küküllőn a kilencszerese, a Nyárádon és a Maroson pedig a négyszerese folyt le a mederben.
Népújság
( a Fotó illusztráció )

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére