Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Szászrégeni magyar napok

Szászrégeni magyar napok

December 15-e és 19-e között az RMDSZ szászrégeni szervezete, a helyi RMDSZ nőszervezete, a Csillag Egyesület, a Kemény János Művelődési Társaság, a Rákóczi Szövetség, a Szászrégeni Ifjúsági Szervezet (SZISZ), a Humana Regun Egyesület és a ForMove Egyesület a helyi önkormányzattal partnerségben, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány, a magyar kormány, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Maros Megyei Tanács, valamint a Horváth Patika támogatásával a VIII. alkalommal szervezik meg a szászrégeni magyar napokat.

A rendezvény december 15-én, szerdán délután 5 órakor kezdődik múltidézéssel. A római katolikus templom melletti alkotóházban Heiter György volt szászrégeni fotográfusra és kórusvezetőre emlékeznek. Az érdeklődők megtekint- hetik a szerző XX. század eleji fotóit. Ezután a középiskolás diákok kerekasztal-beszélgetésen számolnak be gyűjtőmunkájukról, és a jelenlevőkkel közösen idézik fel az egykori város hangulatát, emlékeit.

Másnap, 16-án, csütörtökön szintén délután 5 órától a városi könyvtár nagytermében (volt T Klub) bemutatják Pengő Zoltán Ötmillió lépés Erdélytől Ladakig című könyvét. Fellép Kilyén Ilka színművésznő, majd a szerző megosztja élményeit a jelenlevőkkel.

17-én, péntek délután 6 órától az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében a karácsonyi ünnepekre hangoló előadás lesz, ahol fellép a művelődési ház Csim-Bumm ifjúsági és gyermekszínjátszó csoportja, a Népszínház Kemény János Társulata, a Járom néptánccsoport. Közreműködik Géczi Amália zongorán, Katona Péter hegedűn, Brassai Mátyás brácsán és Szigeti Nimród nagybőgőn. Az előadáson karácsonyi dalok, népszokások, valamint klasszikus és kortárs költők karácsonyi versei hangzanak el.

18-án, szombaton délután 5 órától ugyancsak az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében tartják meg a magyar napok gálaestjét, ahol fellép a marosvásárhelyi ArteMiss vonósnégyes. A rendezvényen adják át az életműdíjakat azoknak a szászrégenieknek, akik sokat tettek a Maros-parti város magyarságáért. Az eseménysorozatot 19-én, vasárnap 16 órától az Eugen Nicoară művelődési ház nagytermében Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművészének Közeleg az emberfia című egyéni előadása zárja. A belépés díjtalan. A járványügyi szabályok betartása kötelező, így a helyek száma korlátozott – tájékoztatott Fábián András művelődési referens.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére