Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Tanuszoda épül. A közszállítás korszerűsítése. Felújított utcák.

Tanuszoda épül. A közszállítás korszerűsítése. Felújított utcák.

A közszállítás korszerűsítése 

Mikrobuszokra van szükség 

Az Európai Unió mobilitási pályázatának köszönhetően Szászrégen üzembe helyezhetett 10 új elektromos autóbuszt, amelyeket azóta hat útvonalon használnak. Egy új járat az Unirea negyedet köti össze a városközponttal. A régi járműveket kivonták a forgalomból. Szeretnék bővíteni a hálózatot, azonban a kisebb utcákban nem tudják használni a 10 méter hosszú járműveket, az unió pedig nem támogatja kisebb elektromos buszok vásárlását. Azt kell mérlegelje a helyi tanács, hogy ennek tudatában miként járul hozzá mikrobuszok vásárlásához. A „nagy pályázat” nem zárult le az autóbuszok vásárlásával. Ahol lehet (a központban), autóbuszsávokat létesítenek, zöldfolyosót alakítanak ki villanyrendőrökkel, továbbá töltőállomások is lesznek. Jelenleg egy van a közüzem udvarán. Hozzáfogtak az autóbuszmegállók korszerűsítéséhez, tetőkkel, paddal, reklámfelülettel látják el. Több mint 20 megálló van, ezek közül hármat tettek rendbe. 

Felújított utcák 

A mobilitási terv része az útjavítás is. Egyelőre az egykori ipari negyedben három nagy utcát, az Axente Server, a Herbus és a Mező (Câmpului) utcát újítják fel teljesen. Ezeknek a hossza 4,2 km. A tervben szerepel még a Mihai Eminescu, Pictor Grigorescu, Coşbuc, Republicii, a Pandurilor egy része és a Dealului (Hegy) utca, az Unirii sugárút és az Abafájai út. Ahol lehet, kerékpársávot is kialakítanak. 

Gondot okoz és emiatt helyenként elhúzódhat a munka, mert azt tapasztalják az építők, hogy az ivóvíz- és lefolyóhálózat régi, de az útalap is gyenge, így a földrétegtől kell újjáépíteni az úttestet. Emellett csatorna is lesz, újrarakják a szegletkövetet és kialakítják a bejáratokat a házakhoz. A kivitelező cégnek földtani tanulmányokat is kellett rendelnie, hogy a talajszerkezetnek megfelelő struktúrát építsen ki. A felújítási munkálatok miatti forgalomváltozást, -korlátozást közlik, az ott lakóktól a polgármesteri hivatal elnézést kér a kellemetlenségért, de megéri, hiszen évtizedek óta ezek lesznek az első utcák Szászrégenben, amelyek az alapoktól megújulnak. 

Fontos a sportbázisok rendbetétele 

A Szászrégeni Polgármesteri Hivatal egyik hosszú távú terve a város sportéletének a fellendítése. Ezért elsősorban a meglévő sportbázisokat igyekeznek korszerűsíteni, rendbe tenni. A városvezetés tisztában van azzal, hogy a költségvetésből nem tudják finanszírozni az élsportot, így elsősorban a sportolási lehetőségek megteremtésével támogatják mind a tömeg-, mind a profi sportolást. 

Tanuszoda épül 

Tavaly decemberben készült el az a dokumentáció, amelyet utólag kiegészítve a polgármesteri hivatal elküldött az országos beruházási társasághoz (CNI) egy tanuszoda felépítésére. Cseke Attila fejlesztésügyi miniszter elmondta, „ha a szászrégeni közösség fejlődni akar, a helyi vezetők tudják, hogyan kell elérni ezt a célt”, így a minisztérium az uszoda felépítéséhez szükséges támogatást biztosítja. 

Mint ismeretes, a CNI típususzodák megépítését támogatja azokban a helységekben, ahol ezt igénylik, megfelelő területet bocsát a létesítmény rendelkezésére, és megoldja a közművesítést is. Szászrégenben a Ioan Bofor volt mezőgazdasági szaklíceum udvarára tervezik az uszodát, az iskola oktatásra szánt mezőgazdasági beltelkére. 

Az uszodában egy 25×15,4 méteres medence lesz, amelyben hat úszósávot alakíthatnak ki. A medencét az úszni tanuló gyermekek és a helyi közösség is használhatja. A földszinten öltözők, edzőterem és sportterem lesz, az emeleten pedig egy 124 férőhelyes lelátó. Az uszoda környezetbarát és energiahatékony lesz, hőpumpákkal és napelemekkel szerelik fel, így a szükséges energia több mint fele megújuló erőforrásból származik, és az uszoda fenntartási költsége is jelentősen kisebb lesz. Lesz elegendő parkolóhely is, az épületben pedig elsősegélynyújtó pontot alakítanak ki.

Nemrég jóváhagyták a terv finanszírozását, a polgármesteri hivatal beszerezte a szükséges engedélyeket, így következhet a finanszírozási vonal megnyitása. Az építkezést a CNI koordinálja, a versenytárgyalást is az írja ki, majd kiválasztja a kivitelezőt. A beruházás értéke 30 millió lej, várhatóan az idén elkezdődhet. A befejezésről még nem lehet beszélni, bár van határidő, Márk Endre polgármester reméli, hogy mandátuma alatt sikerül átadni az uszodát. 

A finanszírozás jóváhagyását követően a beruházásra közbeszerzést írnak ki, majd kezdődhet az építkezés.

Vajda György.

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére