Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Pályázatot nyert Szászrégen, Intelligens városirányítási rendszerek kiépítésére.

Pályázatot nyert Szászrégen, Intelligens városirányítási rendszerek kiépítésére.

Hárommillió lejes pályázatot nyert Szászrégen intelligens városirányítási rendszerek kiépítésére, többek között a digitális parkolás, az okos forgalomirányítási rendszer, az eTicketing bevezetésére és okospadok kihelyezésére. Az összeget az országos helyreállítási és rezilienciaterv (PNRR) keretén belül finanszírozzák. 

A múlt héten értesítették Szászrégen polgármesteri hivatalát, hogy az országos helyreállítási és rezilienciaterv (PNRR) keretén belül hárommillió lejt költhetnek az intelligens városirányítási rendszerek kiépítésére. A polgármesteri hivatal pályázatában kiemelte, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben jelentősen megnő a forgalom a városban, ezért egyre nagyobb igény lesz a parkolóhelyekre, leginkább a központban. A zsúfoltság elkerüléséért olyan rendszert szeretnének kiépíteni, amelynek köszönhetően követhető a parkolóhelyek elfoglaltsága. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan fejlesztenék az alternatív közlekedési lehetőségeket, a kerékpárutakat, számos utcát pedig egyirányúsítanának. A város már tett lépéseket, korszerű jegyautomatákkal látta el a parkolóhelyeket, számos utcát, járdát leaszfaltoztak, rendbe tettek. Sikerült korszerű autóbuszokat is üzembe helyezni, amelyekhez biztosítanák az elektronikus jegyváltási lehetőséget. Mi több, újabb tíz hibrid járművet vásárol nemsokára az önkormányzat. Mindezek mellett nemsokára a város központjában kiépítik a szolgáltatói csatornát, ahová föld alá helyeznek minden légi vezetéket (villanyáram, közvilágítás, kábeltelevízió és internethálózat stb.). Van már egy terv kerékpárutak kiépítésére. Az egyik útvonal a Maros, illetve a Malomárok mentén halad, a másik pedig északról déli irányba szelné át a várost. A kerékpárútvonalon is villanyrendőröket és megfigyelő kamerákat helyeznének üzembe. 

Továbbá a projekt lehetővé teszi, hogy a várost átszelő 15-ös és 16-os számú (Marosvásárhely – Maroshévíz, illetve Maroshévíz, Marosvásárhely – Beszterce) országúton villanyrendőrt szereljenek. Ezek ún. zöldfolyosót biztosíthatnak, és így folyamatosabbá tehetik a közlekedést. A terv alapján a köztereket wifielérhetőséggel látják el, és a polgármesteri hivatalban felszerelhetnek egy liftet a mozgássérülteknek. A napelemekkel felszerelt intelligens padoknál lehetővé válik a mobiltelefonok töltése, ami az elképzelés szerint a fiatalabb nemzedéket ösztönzi majd arra, hogy többet gyalogoljon. Mind a gépkocsi-, mind a kerékpár- és a gyalogosforgalom, valamint a közbiztonság érdekében még több térfigyelő kamerát szerelnek fel, amelyeket egységes irányítórendszer alapján követnek. A projekt kivitelezéséért a polgármesteri hivatal beruházási osztálya felel. 

Megtudtuk, hogy a pályázati kiírás szabálya szerint a PNRR-t koordináló szakhatóság illetékesei aláírják a kivitelezési szerződést a polgármesteri hivatal képviselőivel, ezután az utóbbiak meghirdetik a közbeszerzést a kivitelező kiválasztására. 

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére