Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Új, ideiglenes kultúrigazgató.

Új, ideiglenes kultúrigazgató.

Alig két hete nevezte ki ideiglenesen a szászrégeni Eugen Nicoară Művelődési Ház élére Márk Endre polgármester Bujor Alexandra Mariát, aki korábban hét évet a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal művelődési, oktatási, sport- és sajtóosztályán dolgozott. Conţiu Ioan korábbi igazgató, aki több évtizedig vezette az intézményt, nyugdíjba ment. Az új igazgatóval közvetlenül a hivatal átvétele után beszélgettünk. 

Bujor Alexandra Maria elmondta, a polgármesteri hivatalnál szerzett tapasztalatát szeretné kamatoztatni. Az évek során a régeni polgármesteri hivatal művelődési, sport- és sajtóosztályán többször együttműködött a művelődési otthon munkatársaival, így nem idegen számára a művelődésszervezői munka. Különösen az utóbbi két évben több olyan – elsősorban gyerekeknek és fiataloknak szánt – programja volt a hivatalnak, amelyet a szabadban, illetve különböző iskolákban szervezett meg a hivatal és alárendelt egységei. Ezeknek a rendezvényeknek az volt a céljuk, hogy az oktatók segítségével a kisiskolásokat, a középiskolásokat a művelődés felé irányítsák. Ezt az irányvonalat szeretné folytatni igazgatóként is. Azt tervezi, hogy a művelődési ház keretében újraindítják a diákszínjátszást, a néptáncoktatást és a fúvószenekart, hiszen ez utóbbinak nagy hagyománya van Szászrégenben. Korábban a népfőiskolán keresztül különböző szaktanfolyamokat szerveztek. Ezek az utóbbi időben elmaradtak, de újrakezdenék olyan készségek, szakmák fejlesztésével, amelyekre elsősorban a fiataloknak van szükségük, mint a különböző számítógépes programok elsajátítása vagy a virágkötészet. De gondoltak jóga- és személyiségfejlesztő tanfolyamok szervezésére is. Továbbá tervezi, hogy Marcel Naste, a művelődési ház képzőművészeti szakreferense segítségével festészeti, üvegfestészeti tanfolyamot indítanak felnőtteknek és gyerekeknek, és az ő segítségével a földszinti kiállítóteremben rendszeres képzőművészeti kiállításokat szerveznek. 

Tavaly a polgármesteri hivatal támogatásával korszerű hangosítóberendezést vásároltak, amelyet nemsokára felszerelnek, ez már megfelel a mai követelményeknek. Szeretnének egy nagy képernyővásznat vásárolni. Van vetítőgép, és ezek segítségével hiánypótlásként különböző filmeket vetítenének, mivel Régenben nincs mozi. 

Az új igazgató elmondta, hogy folytatja az együttműködést azokkal a nem helyi művelődési intézményekkel, amelyeket korábban rendszeresen meghívtak különböző előadásokkal Szászrégenbe, de gyakoribbá, rendszeresebbé tenné a rendezvényeket, abban a reményben, hogy lesz érdeklődő, mert a román nyelvű előadások esetében – a népi jellegűek kivételével – kevés az érdeklődő.

Sikeres volt a polgármesteri hivatal által szervezett, fiatalosabb hangulatú Love Reghin fesztivál, amelyet 2021-ben és 2022-ben is megszerveztek. Ez azt jelzi, hogy ha megfelelő műfajú kulturális kínálattal szólítják meg a fiatalokat, akkor lehet közönséget toborozni. Ezért is egyfajta mentalitásváltást szeretne bevezetni az intézményben – mondta az igazgató. 

A magyar rendezvényeket koordináló Fábián András szakreferens hozzátette, számos magyar civil szervezetnek köszönhetően sikerült élénk művelődési életet szervezni és fenntartani, így kialakult a törzsközönség. Természetesen ez nagyban függ a kínálattól. Továbbra is igyekeznek minden olyan eseményt megszervezni és házigazdái lenni, amely fontos a szászrégeni magyaroknak, ugyanakkor – amennyiben van rá igény – számos marosvásárhelyi és más vidékről érkező, színvonalas programban lesz részük az idén is a régeni magyaroknak. A kinevezett igazgatóval sokszor együttműködtek, így reméli, hogy nyitott lesz minden olyan kezdeményezésre, amely új lendületet ad a szászrégeni kulturális életnek. 

Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére