Navigáció: Kezdőlap / Szórakozás / A Dal 2023 élő műsorába jutott a Titán együttes.

A Dal 2023 élő műsorába jutott a Titán együttes.

Tragikus történet ihlette a benevezett szerzeményt

A Duna TV-t működtető Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 2023-ban ismét megszervezte A Dal műsorsorozatot, amelynek keretében Magyarország legnagyobb magyar slágerét keresik. A 10 millió forintos fődíjjal járó versenyre idén közel ötszáz dalt neveztek be különböző előadók és formációk, közöttük a szászrégeni Titán együttes is, amelynek Éjféli járat című dalát a zsűri beválasztotta a legjobb negyven szerzemény közé, így a Titán az április elsején, szombaton sorra kerülő élő műsorban mutatja be az alkotást. Az élő műsoros dalokat a szakmai zsűri – Mező Misi, Egri Péter, Wolf Kati és Ferenczi György – pontszámai és a közönség szavazatai is továbbjuttathatják, így a szombati élő műsor előtt arra biztatunk mindenkit, hogy hallgassa meg a mediaklikk.hu/adal2023/nyeremenyjatek/ linken megtalálható, illetve a YouTube-on videóklipformában is megtekinthető szerzeményt, amelyről a Titán énekesével, Szabó Előddel beszélgettünk. 

– Gratulálok, hogy bejutottatok az élő műsorba! Meghallgattam a dalt, nekem nagyon tetszik,  légy szíves, mondjál egypár szót róla: miért ezzel készültetek, korábbi szerzemény, vagy spéci erre az alkalomra írtátok?

– Ez a dal már a tavaly februárban megszületett. Az idei a hetedik vagy nyolcadik alkalom, hogy benevezünk a versenyre, minden alkalommal külön írtunk egy dalt A Dalba. Általában október végén teszik közzé a pályázatot a szervezők, ám a tavaly csak december végén vált nyilvánossá, hogy 2023-ban is megszervezik a versenyt. Mi ekkor már a karácsonyi turnénk közepénél jártunk, ezért nem tudtam egy vadonatúj dalon dolgozni. Így bementem a stúdióba, és megnéztem, hogy melyek azok a dalaink, amelyeket egy kicsit meg lehet vagdosni, hogy beférjenek a háromperces keretbe, amely a nevezés egyik feltétele. Három-négy olyan szerzeményt is találtam, amelyek átmentek volna a saját rostánkon, de végül mégis az Éjféli járat című számra esett a választás, úgy éreztem, hogy átütőbb egy kicsit mind szövegvilágban, mind zeneileg a többinél, és a hangulata szempontjából is közelebb éreztem magunkhoz, illetve a dalversenyhez.

 Igen, egy kicsit lazább, kicsit poposabb, mint az ismert Titán-szerzemények.

– Így van. Behívtam a gitáros közreműködőnket, Robert Brait, ő felvette újra a gitárokat, Vizi Imrét felkértem a dal producerének – remek munkát végzett –, én pedig újra felénekeltem a stúdiójában az éneksávokat, vokálokat, ő megmixelte, és beküldtük a versenyre. Ennek a bő egy éve írt dalnak az a háttértörténete, hogy nagyon sokat jártam Budapestre, ahol a testvéremmel egy éjszaka éppen metróval – a hajnali járattal – mentünk hazafelé, és közben hallottunk egy fiút és egy lányt nagyon durván vitatkozni. Megragadta a figyelmemet egy mondat, ami átírva a dalszövegben is szerepel: a lány azt kiáltotta a fiú után, hogy ne kövess, ne légy az árnyékom! Hazamentünk, és nem sok időre rá hallotta a bátyám a metróállomáson, hogy a srác a veszekedés után öngyilkos lett. Elgondolkodtatott, ami történt, és úgy gondoltam, hogy egy kis emléket állítok ennek a történetnek – így született ez a dal. És így került be a dalversenybe is ez a régebbi, még meg nem jelent munka – ez is a verseny egyik feltétele –, amelyet hárompercesre nyírtunk.

 Visszajelzést kaptatok már erre a szomorú történet által ihletett szerzeményre?

– A kiértékelésre az élő műsorokban kerül sor. Első körben be kellett küldeni a pályaműveket: közel ötszáz dalt hallgatott végig a tíztagú szakmai zsűri, amely ezekből kiválogatta a legjobb negyvenet, közöttük a miénket is. E negyven került és kerül be a négy részből álló élő műsorba. A négy, szombat esténként élőben zajló válogatón – március 11-én, a múlt hét végén, március 25-én és április elsején (ekkor lépünk mi fel a műsorban) – tíz dalt mutatnak be a versenyző előadók. Ezekből a zsűri pontszámai alapján továbbjut négy szerzemény, egyről pedig a közönség szavaz. Így a negyven dalból marad húsz, amely két elődöntőn vesz részt április 15-én és 22-én. Az elődöntőkön továbbjut négy dal – három a zsűri pontszámai, egy pedig a közönség szavazata alapján –, így nyolc dal fog szerepelni a döntőben, amelyre április 29-én kerül sor. És e nyolcból kerül ki az év dala.

 Akkor buzdítsuk arra a kedves erdélyi és magyarországi közönséget, hogy szavazzon rátok.

– Én nagyon bízom abban, hogy nem kell ránk szavazni, mert bekerülünk a zsűri pontjai alapján a négybe, de ha netalán nem úgy alakulnak a pontszámok, akkor megkérem az erdélyi és nem csak erdélyi közönséget, hogy akinek tetszik az Éjféli járat című dalunk, az szavazzon ránk. És akinek nem, az is – mondta Szabó Előd.

 A Dal 2023 nyertese az említett, saját zenei produkciója fejlesztésére fordítható pénzjutalom mellett a Magyarország 2023-as slágere szerzőjeként is bevonul a köztudatba, valamint megkapja a Petőfi Zenei Díjat is.

Kaáli Nagy Botond

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére