Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Elkezdődött az aratás.

Elkezdődött az aratás.

Hagyományőrző ünnepséggel

Július 30-án, vasárnap az RMGE Maros szervezete az Együtt Nyárádkarácsonyért Egyesülettel közösen hagyományos aratóünnepséget szervezett Nyárádkarácson és Folyfalva határában. A rendezvényt negyedik alkalommal szervezték meg a községben. 

A hagyományteremtő és -őrző szándékkal szervezett aratóünnep tulajdonképpen azokat az időket idézi, amikor a faluban nagy ünnepnek számított az aratás kezdete, és ilyenkor kalákát is szerveztek a gazdák. Nemcsak gazdasági, hanem közösségépítő esemény is volt. A rendezvény egyre népszerűbb – mondta Fazakas Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének elnöke –, hiszen egyre többen bekapcsolódnak. Az idén mintegy 200-an vonultak ki a mezőre, főleg fiatalok, akik közül sokan székely ruhába öltözve tisztelték meg a rendezvényt. „A búza az élet ígérete, és jó az, ha a fiatalok is érzik ennek a súlyát, hiszen a gazdálkodó munkájának megbecsüléséről, értékéről is szól a rendezvény, és nem utolsósorban a mindennapi kenyér tiszteletéről, amely hosszú út után kerül az asztalra” – tette hozzá az elnök. 

 A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság tájékoztatása szerint a június 27-i adatok alapján megyénkben összesen 30.500 hektáron vetettek el tavaszi és őszi búzát, és az összfelület mintegy 51%-áról már learatták a termést. Vannak vidékek, ahol befejezték az aratást, máshol, ahol többet esett az eső, és nem tudtak bemenni a kombájnokkal a földekre, elhúzódott a betakarítás. Őszi rozst 200 hektáron vetettek el, ennek 58%-át aratták le, tritikálé 2432 hektáron termett, a begyűjtés 82%-ánál tartanak. 4225 hektáron termett árpa és 790 hektáron őszi sörárpa, ezeket már begyűjtöttek, hektáronként mintegy 6500 kg termett, ami jó hozamot jelent. A tavaszi sörárpa mintegy 10%-át aratták le, az összfelület 4455 hektár. Megyénkben 5060 hektáron termett zab, 80 hektáron len (olajnak való) és 303-on zöldborsó, ezeket augusztus közepétől takarítják be. Nemsokára viszont befejezik a repcebetakarítást összesen 8591 hektárról, itt is jó – mintegy 4000 kg hektáronként – az átlagtermés. 

Az igazgatóságon megtudtuk, hogy nemsokára átutalják a paradicsomtermesztést ösztönző programra pályázóknak a támogatást. Megyénkben idén 101 gazda 62 hektáron termesztett fóliasátorban vagy üvegházban paradicsomot a program keretében. Az elszámolást július 31-én leadták, az ellenőrzést követően pedig átutalják a támogatást. Nemrég Köhéren egy víz alá került kisebb mezőgazdasági területet kellett felmérni, azonban idén a mezőgazdaságban nem az esőzések okozták a legnagyobb kárt. Naponta jelentik a gazdák, hogy a vadállatok (vaddisznó, szarvasok) megdézsmálják a termést, a legnagyobb gondot viszont a medvelátogatás okozza. Nyárádszereda és Szováta környékén naponta érkezik jelentés a mezőgazdasági igazgatósághoz medvelátogatásról, illetve arról, hogy a nagyvad milyen kárt tett a termésben. A kárfelmérő bizottságok alig tudják állni a sarat a gyakori kártérítési igénylések miatt. 

 Vajda György

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére