Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Petícióban tiltakoznak az úzvölgyi temetői nagyrománkodáshoz asszisztáló rendvédelmi szervek miatt a hargitai polgármesterek.

Petícióban tiltakoznak az úzvölgyi temetői nagyrománkodáshoz asszisztáló rendvédelmi szervek miatt a hargitai polgármesterek.

Félszáz Hargita megyei település polgármestere írta alá azt a román belügyminiszternek címzett petíciót, melyben a rendvédelmi szervek úzvölgyi passzivitása ellen tiltakoznak. A Marian-Catalin Predoiu belügyminiszternek címzett, az MTI-hez is eljuttatott román nyelvű petícióban emlékeztetik a tárcavezetőt a július 8-i úzvölgyi történésekre. Felidézik, hogy több román szervezet tagjai „vandalizmusra és sírgyalázásra emlékeztető viselkedést tanúsítva” behatoltak a nemzetközi katonatemetőbe, ahol 150 fakeresztet állítottak fel. Rámutatnak, hogy mindez a román rendőrség és csendőrség tagjainak jelenlétében történt, akik nem léptek közbe, hogy megakadályozzák az incidenst. A petíció írói leszögezik, hogy az úzvölgyi katonatemető nagy jelentőségű építészeti, kulturális-spirituális létesítmény, mely védelmet, megőrzést és megfelelő figyelmet igényel. „Meg vagyunk győződve, hogy a Hargita megyei közigazgatási egységek nem alsóbbrendűbbek ebben az országban” – áll a petícióban. Ennek írói épp ezért elfogadhatatlannak tartják a történteket, és azt, hogy ezek azon hatóságok képviselőinek jelenlétében történtek, amelyeknek feladata lenne elejét venni a hasonló incidenseknek. Az aláírók rámutatnak, hogy minden talpalatnyi földnek – legyen köz- vagy magánterület – van birtoklevele, amit a törvény véd. Az úzvölgyi terület tulajdoni lapján Csíkszentmárton község szerepel, ezért szerintük elfogadhatatlan, hogy a rendvédelmi szervek engedélyezték „a vandál cselekedeteket”. Kérik a minisztert, hozza meg a szükséges intézkedéseket az ügy kivizsgálása érdekében, és követelje meg a felelősségteljes, tiszteletteljes, megfontolt viselkedést az emlékhelyeken. Hozzáteszik: határozottan elítélik a történteket, és azon reményüknek adnak hangot, hogy a jövőben sikerül megelőzni a hasonló „erkölcstelen és törvénytelen” eseményeket, és hogy Romániában a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, etnikumtól függetlenül. A petíciót a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba mellett a székelyföldi megye 53 polgármestere írta alá, pénteken küldték el Bukarestbe. Ebben arra is kérik az illetékeseket, tegyenek határozott, azonnali intézkedéseket az elkövetők azonosítására és felelősségre vonására. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és más román szervezetek hívei július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. A román nemzeti színű szalaggal átkötött kisebb keresztek mellé egy nagyot és egy zászlórudat is kihelyeztek, utóbbin a román zászlóval. A román rendőrség és csendőrség nagy erőkkel volt jelen a helyszínen, de nem lépett közbe. (MTI)
Forrás: https://kuruc.info/r/3/262694/

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére