Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Gondot is okozhat az autópálya Nyárádszeredában.

Gondot is okozhat az autópálya Nyárádszeredában.

Hétfőn kihirdették az A8-as autópálya Marosvásárhely–Nyárádszereda szakaszának megépítésére kiírt versenytárgyalás eredményét. A nyárádmenti kisváros elöljárója azonban óvatos, egy másik kérdésre is felhívta a figyelmet.

Óvatosan nyilatkozott kérdésünkre Tóth Sándor polgármester, amikor a várható nagyberuházás indítása kapcsán megkerestük. A közbeszerzésen öt török, egy osztrák és két román vállalkozó vett részt, az egyik török cég nyert, de meg kell várni a fellebbezési idő végét – mondta lapunknak szűkszavúan a kisváros elöljárója.

Rávilágított azonban egy másik kérdésre, amelyet a pályaszakasz megépítése okozhat a település számára. A hivatalos mérések alapján ma a Nyárádszeredát átszelő megyei úton 24 óra alatt 12.500 autó halad át, akár a tranzitforgalomról, akár a helyi lakosságról beszélünk. Ez már önmagában hatalmas szám, ha pedig megépül az autópálya első szakasza – úgy, hogy idén már a Maroskece–Aranyosgyéres szakaszt is átadják –, simán lehet majd autópályán utazni Kolozsvártól Nyárádszeredáig. Viszont ha ez a forgalom itt fog letérni, a ma jegyzett autószám legkevesebb háromszorosára növekszik – véli a városvezető. Ugyanis Nyárádszeredán fog áthaladni a Szászrégen és Beszterce, valamint a Székelyföld és Moldova irányába induló autósor. Ez pedig azt jelenti, hogy a település belefulladna az autóáradatba.

Éppen ezért jelenleg nem az a kérdés, hogy miként halad majd tovább az autópálya, illetve hogy átszeli-e a települést vagy sem, hanem az, hogy ezzel a helyzettel mit tudnak kezdeni. Jelenleg minden energiájukat egy alternatív megoldás keresése köti le, hogy a település északi vagy déli részén egy terelőutat építsenek. Ugyanis a törvény megengedi, hogy az autópálya-lehajtók tíz kilométeres övezetében tehermentesítés céljából ilyen utakat építtessen ki a közúti infrastruktúrát kezelő országos hatóság (CNAIR). Ezt megragadva már tárgyaltak Bukarestben, és kérést is iktattak, amire pozitív választ várnak. Abban reménykednek, hogy amire megépül a pályaszakasz, két éven belül, elkészülhet egy tehermentesítő út is a város mellett, ahogy például Szászrégen vagy Élesd esetében is – taglalta Tóth Sándor.

Mint arról már lapunkban korábban beszámoltunk, hasonló gond várható Ákosfalva esetében is, ahol ugyancsak le- és felszállóág épül majd a sztrádán. Jelenleg a községben éppen a csatorna- és vízhálózat kiépítésén dolgoznak. A többletforgalom, illetve a munkálatok okozta közúti torlódások megelőzése érdekében a község ugyancsak egy terelőutat szeretne létesíteni, amely részben mentesítené Ákosfalvát a már most jelentős tranzitforgalomtól, és az autók egy részét Nyárádszereda felé irányítaná, hogy onnan jussanak el Marosvásárhely felé – számolt be a tavasszal lapunknak Osváth Csaba polgármester.

Gligor Róbert László

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére