Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Bővítik a reptéri utasterminált.

Bővítik a reptéri utasterminált.

A tervező késését igyekszik behozni a Strabag

Repülőtéri fejlesztésekre a Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtérnek három európai uniós pályázatot sikerült megnyernie. Erről beszámoltunk már olvasóinknak, az utazóközönség tájékoztatása érdekében figyelemmel követjük ezek kivitelezését. Főként a terminál bővítését várják az utasok, hiszen az utasforgalom növekedésével, amikor a menetrend szerinti járatok mellett a nyári charterjáratok is indultak, nagyon zsúfolttá vált a váróterem. Hogyan állnak a három projekt kivitelezésével, illetve mikorra készül el az új, tágas terminál? – erről Peti Andrást, a repülőtér igazgatóját kérdeztük. 

– Az első projekt eszközbeszerzésre vonatkozott, ennek értéke 13,35 millió lej volt. E projekt révén reptéri eszközöket tudtunk beszerezni, köztük egy nagy kapacitású, speciális repülőtéri tűzoltóautót, továbbá egy, a pályára kerülő szennyeződések – például kavicsok, szerves hulladékok, oda sodródó tárgyak – eltávolítására alkalmas berendezést, ha úgy tetszik, egy óriásporszívóhoz hasonló kifutópálya-takarító eszközt sikerült megvásárolni. Tavaly sikeresen le is zártuk a projektet, és határidőre működésbe is helyeztük az eszközöket. 

– Mit tartalmazott a második projekt? 

– A második projektben egyrészt csomagellenőrző biztonsági rendszer, illetve eszközök vásárlása szerepelt. Ezt is sikeresen lezártuk, az eszközöket beszereztük, és üzembe is helyeztük. Ennek a projektnek volt egy másik komponense is, a tűzoltóállomás megépítése, ami 99 százalékban – határidő előtt – készült el. Az elszámolás is megtörtént. Csak egy jelentéktelen rész maradt el az idei évre, de a határidő február vége. Reményeink szerint január folyamán a tűzoltóállomást is üzembe helyezzük. Ez egy multifunkcionális, kétszintes integrált tűzoltóállomás, ami esetleges tűzesetkor integráltan tűzoltást és mentést tesz lehetővé. Az állomás három tűzoltóautónak a garázsa, de egy gyors beavatkozást elősegítő mentőautó is tartozik hozzá. Az emeleten pedig egy krízisközpont és a tűzoltók erőnlétét biztosító erőterem, pihenésre alkalmas helyiség, pszichológiai kabinet és képzésekre használható terem is tartozik hozzá. 

101 millió lejbe kerül az új terminál

– A harmadik projekt a terminál bővítésére vonatkozik, ezt az új terminált várják a legjobban az utasok. 

– A harmadik projekt a legértékesebb és a legfontosabb az utazóközönség számára, bővítjük a terminált és a repülőgép-parkolót. Ebben az esetben ténylegesen jelentősnek mondható késések vannak, olyan értelemben, hogy a tervet nagyon későn, a szerződéses határidőt öt hónappal túllépve sikerült elkészíteni. De azért a munkálatokkal itt is haladtak, s mintegy 30 százalékát sikerült elvégezni a múlt év végéig.

– Mikor jár le a határidő? 

– A szerződés értelmében 2024 júniusa a határidő, a kivitelezőnek  még egy fél év áll rendelkezésére, hogy az építkezést befejezze. Arról biztosítottak minket, hogy határidőre, sőt határidő előtt befejezik a munkálatokat. Mivel a kivitelező a Strabag, s mivel tudjuk róla, hogy komoly a hozzáállása, a Maroskece–Aranyosgyéres autópályaszakaszt is határidő előtt sikerült befejeznie, bizakodóak vagyunk, figyelembe véve a kivitelező tapasztalatát, lehetőségeit és mozgósítási kapacitását, illetve gépparkját és személyzeti erőforrását. Nemcsak a marosvásárhelyi, hanem a jászvásári terminált is a Strabag cég építi.

– Tehát nyár közepétől használható lesz a terminál?

– Tudni kell, hogy idénre európai uniós forrást már nem lehet elkülöníteni, de a Maros Megyei Tanáccsal és a Romániai Repülőterek Országos Szövetségével közösen azon dolgozunk, hogy a kormány a központi költségvetésből különítsen el forrásokat az európai uniós pályázatok befejezésére. A minisztériummal sikerült meghosszabbítani a támogatási szerződés érvényességét erre az évre is, a törvényes keret megvan, versenyhivatali szempontból, illetve az állami támogatás felhasználása szempontjából megvan a jogi keret, csak az hiányzik, hogy a költségvetési forrásokat elkülönítsék. Nemcsak a marosvásárhelyi repülőtér van ebben a helyzetben, hanem minden romániai repülőtér, hiszen mindenütt folytatják az elkezdett munkálatokat, s ezeket mindenütt be kell fejezni. A terminálbővítésre vonatkozó beruházás értéke 101 millió lej. 

A jelenleginél háromszor nagyobb lesz a terminál

– Bővítés után hogyan fog kinézni a terminál?

– Az európai uniós pályázat elvárása az volt, hogy új terminál építésével a szolgáltatások minősége jelentősen javuljon. Ez elsősorban a rendelkezésre álló felületek nagysága tekintetében fontos. Az új terminál háromszor akkora lesz, mint amit le fogunk bontani. Mivel március 31-től légi közlekedés szempontjából Románia csatlakozik a schengeni övezethez, az új terminálba költöztetjük a „belföldi” járatokat, mert gyakorlatilag belföldivé válnak mindazon járatok, amelyek a schengeni övezet országaiba közlekednek Marosvásárhelyről. A mai elvárásoknak megfelelő, a Nyugat-Európában lévő reptéri infrastruktúra fog az utasok rendelkezésére állni, ugyanolyan szolgáltatási színvonallal. Kétszintes épületről van szó, összesen 10 ezer négyzetméterről. A földszinti részre érkeznek az utasok, külön bejárat lesz a légiszemélyzetnek, a pilótáknak és a légikísérőknek, valamint a kisegítő személyzetnek, és külön a munkatársaknak. Az emeleti részről lesz az indulás, ugyanúgy, mint a nyugat-európai repülőtereken – tájékoztatott Peti András, a marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér igazgatója.

Mezey Sarolta

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére