Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / MAROSVÁSÁRHELY: KOALÍCIÓS LISTÁT SZERETNE AZ EMSZ, TÁRGYALÁSRA HÍVTÁK AZ RMDSZ-T.

MAROSVÁSÁRHELY: KOALÍCIÓS LISTÁT SZERETNE AZ EMSZ, TÁRGYALÁSRA HÍVTÁK AZ RMDSZ-T.

Egy kedd délelőtti sajtótájékoztatón jelentette be Kali István, az Erdélyi Magyar Szövetség marosvásárhelyi elnöke, hogy céljuk – az EMSZ és az RMDSZ országos megállapodásával összhangban és annak kiteljesítéseként – egy EMSZ—RMDSZ-koalíciós lista kialakítása a közelgő önkormányzati választás alkalmával, s ennek megvalósítása érdekében holnapra (április 3-ra) tárgyalásra hívták az RMDSZ marosvásárhelyi képviselőit. Mint ismeretes, a Zakariás Zoltán EMSZ-elnök és a Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által aláírt országos megállapodás demokratikus értékként rögzíti a politikai pluralizmus gondolatát, valamint lehetőséget biztosít az RMDSZ és az EMSZ közötti helyi koalíciós megállapodások megkötésére. „Ugyanezen megállapodás rögzíti, hogy Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben, valamint Maros és Szatmár megyékben az RMDSZ polgármester- és megyei tanácselnök-jelöltjeit támogatjuk. Ennek értelmében az EMSZ ezeken a helyeken nem indít önálló polgármester- és megyei tanácselnök-jelölteket, a koalíciós listák kialakítását azonban szorgalmazzuk. Meghívtuk az RMDSZ képviselőit, hogy a holnapi nap folyamán közösen döntsünk az országos megállapodásban lehetőségként kínált koalíciós lista megvalósításáról” – mondta Kali István. Az EMSZ marosvásárhelyi elnöke hozzátette: sikerült egy olyan EMSZ-es jelöltlistát kialakítaniuk, mely bármilyen más listával szemben megállja a helyét, s amennyiben sikerülne az RMDSZ-es jelöltlistával „összefésülniük”, az a teljes marosvásárhelyi magyar közösség érdekeit szolgálná.

Az EMSZ marosvásárhelyi tanácsosjelölti listájáról tíz jelöltet nevesített Kali István. Ezek (ábécé sorrendben): Brassai Hunor kommunikációs szakember, a Minta ifjúsági szervezet elnöke és Maros megyei kampányfőnöke, Dániel Lajos kertészmérnök, Fazakas Debóra egészségügyi asszisztens, Kali István jogász, villamosmérnök, Kocsis Lóránt Zsombor közgazdász, tanár, Mihály István tanár, Pálosi Csaba állatorvos, Pápai László mérnök, Pap Sándor egyetemi tanár és Szabados Attila vállalkozó.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az EMSZ marosvásárhelyi tisztségviselői négy különböző lehetőséget tartanak elképzelhetőnek az önkormányzati választáson való indulás tekintetében. „A legideálisabb egy koalíciós lista kialakítása lenne, amelyről érdemi tárgyalásokat kívánunk folytatni a holnapi nap folyamán, s amely az országos megállapodásunk szellemiségével leginkább összeegyeztethető. Felmerült még lehetőségként az EMSZ-es jelöltek RMDSZ-listán való szerepeltetése, valamint az RMDSZ-es jelöltek EMSZ-listán való indulása is, végezetül pedig – és a legvégső esetben – fennáll a külön indulás lehetősége is” – hangsúlyozta Kali István. Elhangzott: az EMSZ országos és helyi vezetőinek is az a célja, hogy a június 9-i önkormányzati választás alkalmával a lehető legerősebb magyar képviseletet teremtsék meg az önkormányzatokban. 

EMSZ

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Szólj hozzá

E-mail címed nem közöljük nyilvánosan.A kötelező mezőket * jelöli *

*

Az oldal tetejére