Navigáció: Kezdőlap / A városról / Művészet, kultúra / Régen kulturális fejlődése

Régen kulturális fejlődése

Régen gazdasági fellendülése kihatott a város kultúrájára. Itt is különböző egyesületek, dal és művészeti egyletek alakultak, újságok jelentek meg és városi könyvtár létesült.

A városban élénk zenei élet bontakozott ki. 1801-ben fúvozenekar létesült, mely különböző alkalmakkor szerepelt. Régen lakói zeneigényének kielégitésében jelentős szerepe volt az 1883 július 29-én alakult Szászrégeni Magyar Polgári Dalkör férfikórusának. A kórus 25 aktiv taggal alakult, Csiszér Ferenc tanitó-karnagy vezetésével. A helybeli előadásokon kivül részt vesz különböző megyei szintű és országos szintű találkozókon, versenyeken, sok elismerést szerezve.

A SZMPD hagyományait a szászrégen református egyház ?Liliom? nevű kórusa folytatja.

A XX. század elején gyarapodott a városban működő egyesületek száma. 1902-ben megalakult a Szászrégeni Magyar Iparosok Olvasóköre. 1908-ban a városban 23 egyesület működött: egy közművelődési, 4 művészeti, zene- és dalegylet, 2 kereskedelmi-ipari egyesület, 5 önsegélyző, beteg- és temetkezési egylet, 2 ifjúsági és önképző egyesület, 3 jótékonysági és emberbaráti, 1 társasegylet, 4 sportegylet, 2 vegyes egylet.

A második világháború után kulturális téren a legjelentősebb eredményt az amatőr szinjátszás és kórusmozgalom érte el. Jelenleg az egyházak keretében bontakozik ki élénk kórusmozgalom.

Az 1970-es, 80-as években Szászrégenben tanügyi káderekből álló zenekar is működött. Ugyanebben az időben Baróti Ádám vezet képzőművészeti kört. A kör tagjai festészeti és szobrászati alkotásaikkal több helyi, megyei és országos szintű kiállitáson vesznek részt.

Régen művelődési életében jelentős hely illeti a Kemény János irodalmi kör. Ugyancsak Kemény János nevét viseli az a közművelődési egyesület is, amely 1991-ben alakult.

A kutatómunka és a tudományos tevékenység ösztönzésére az 1950-es és 60-as években tudományos egyesületek alakultak. Tevékenységükkel leginkább a történet és természettudományi egyesületek tűntek ki. Az utóbbi egyesület ? a Biológiai Tudományok Társasága ? elnöke Kalabér László ornitológus.

Az 1980-as évek elején Samu Pál biológia szakos tanár vezetésével tanulókból álló természetbarát kör alakult. Tagjai a természetjáráson kivül részt vettek különböző versenyeken, gyógynövénygyűjtő, faültetési, természetvédelmi akciókon.

1989 december után lehetővé vált a cserkészmozgalom újraélesztése. Ez a tevékenység a katolikus és református egyházközösségek hatékony támogatásával virágzott fel.

Forrás: Bíró Donát – „Adalékok Régen monográfiájához”

Szólj hozzá

E-mail címed nem közöljük nyilvánosan.A kötelező mezőket * jelöli *

*

Az oldal tetejére