Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Költözniük kell a fogyatékosok gondozóinak

Költözniük kell a fogyatékosok gondozóinak

Öt Maros megyei ingatlant kell elhagyniuk a fogyatékos személyekre felügyelő intézeteknek, a betegeket pedig családi típusú házakba költöztetik. Az ok: az ingatlanokat visszaigényelték és visszakapták eredeti tulajdonosaik.

A mezőzáhi Apor-kastélyt is el kell hagyniuk a gyerekeknek, illetve a felügyelő intézet személyzetének, és családi típusú házakba költöznek. Rajtuk kívül még négy központból költöztetik ki a gondozottakat, de mindannyiuk számára a következő öt évben korszerű, modern ingatlanokat építenek – ismertette a cseppet sem rózsás helyzetet a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) vezetője, Schmidt Lóránd.

Nyolcból öt

Elmondta, Maros megyében nyolc intézet működik, ezek közül öt székhelyét szolgáltatták vissza, a bérek pedig igen magasak, ezért (is) döntöttek úgy, hogy inkább kiköltöznek. Schmidt Lóránd szerint a szászrégeni és a holtmarosi központok épületeit már visszajuttatták tulajdonosaiknak, a marosvécsi (fotó) és a marossárpataki intézetek székhelyei esetében is folyamatban van a visszaszolgáltatás, Mezőkapuson pedig szintén visszaigényelték az épületeket.

Öt év türelmi idő

„A nyolc központ közül ötnek az esetében a következő öt év alatt megoldást kell találnunk a kiköltözésre. Felújítottuk a 2009-ben elkészített átszervezési tervet, újragondoltuk a folyamatot és úgy döntöttünk, hogy a következő öt év alatt hét neuropszichiátriai ápoló és kezelési központot hozzunk létre Marosvécsen és Mikházán, valamint öt ápoló és gondozó intézetet Marossárpatakon, Szászrégenben, Mezőkapuson, kettőt pedig Holtmaroson” – ismertette Schmidt Lóránd.

A szakember szerint megközelítőleg 650 személyt érintenek az intézkedések, azonban főként Európai Uniós alapokból sikerül jobb életkörülményeket biztosítani számukra. „Sajnos effajta beruházásokra nem kapunk támogatást az államtól, szerencsére azonban egyik esetben sem kell sürgősen intézkednünk. Az első visszaszolgáltatott ingatlan a szászrégeni volt, ezt 2008 decemberében kapta vissza a tulajdonos, és még több mint 3 évünk van arra, hogy elhagyjuk az épületet. Addig azonban elég magas bérleti díjat kell fizetnünk, 11 000 lejt havonta. Holtmaroson havi 6000 lej a bér” – mondta Schmidt Lóránd.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére