Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / A Maros megyeiek fele sem ment át az érettségin

A Maros megyeiek fele sem ment át az érettségin

Július 3-án délelőtt országszerte kifüggesztették az érettségi vizsga elsődleges, azaz óvások előtti eredményeit, amelyektől nem mindenki volt elragadtatva Maros megyében. Szászrégenben például olyan iskola is akadt, ahol a végzősök csupán 2,11 százaléka ment át a tudásfelmérőn.

Maros megyében 45,56 százalékos az idei érettségizők átmenési aránya, azaz a diákok közel 55 százaléka bukott el a vizsgán. Az arány azért olyan kicsi, mert az elméleti tanintézetek mellett idén a látogatás nélküli középiskolák, az esti illetve a szakiskolák végzőseinek átlagát is beleszámolták – közölte Illés Ildikó, a megye főtanfelügyelő-helyettese. „Amennyiben csak az elméleti iskolák eredményeit vesszük figyelembe, akkor 80–90 százalékos ez az arány” – tette hozzá a tanfelügyelőség vezetője, aki úgy véli, nem csoda, hogy számos diák ilyen alacsony jegyet ért el az érettségi vizsgán, ugyanis azok a szakiskolás diákok is kénytelenek voltak ebben az évben érettségizni, akik még a kisérettségin sem mentek át néhány éve.

A matek és a román okozta a legnagyobb fejtőrést

A tanulók román, anyanyelvi, idegen nyelvi és számítógép-kezelési kompetenciák felmérésekor minősítést kaptak, ezeket pedig nem számolták bele az érettségi átlagjegybe, amelyet csak az írott vizsgákon kapott osztályzatokból számoltak ki. Írásbelin a diákoknak tantárgyanként legkevesebb 5-öst, és minimum 6-os átlagjegyet kellett kapniuk ahhoz, hogy a vizsgájuk sikeresnek minősüljön. Maros megyében az idei első – óvás előtti – érettségi eredmények gyengébbek az elmúlt év eredményeinél, noha már akkor is érződött a különbség az előző évekhez viszonyítva, amikor még osztályzatokat kaptak a szóbelikre is. Leggyengébben a matematika valamint román nyelvi és irodalom ismereteket felmérő vizsgákon teljesítettek a tizenkettedikesek Maros megyében – tudtuk meg a főtanfelügyelő-helyettestől.

Az elméletisek jól teljesítettek

Az elméleti középiskolák közül a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium teljesített a legjobban, itt 99,50 százalékos az átmenési arány, ezt követi a Művészeti Líceum 96,67-el, majd a Bolyai Farkas Elméleti Líceum 96,23-al, a dicsőszentmártoni Andrei Barseanu Elméleti Líceum 93,46-al követi őt a rangsorban, majd a Al. Papiu Ilarian Főgimnázium 89,73-al, a Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum 86,58-al, a segesvári Mircea Eliade Líceum pedig 79,86 százalékos átmenési arányt könyvelhet el az idei érettségin. Az érem másik oldalán azonban ott vannak azok az iskolák, ahol még tíz százalékot sem ért el az átmenők aránya. Ilyen a szászrégeni Eugen Nicoara magániskola, ahol 195 érettségiző közül mindössze négyen írták meg az átmenőt, tehát a tanintézet 2,11 százalékos átmenési aránnyal számolhat – tájékoztatott a számadatokról Illés Ildikó.

A jegyeikkel elégedetlen diákok július 4-én délelőtt nyújthatják be az óvásokat, a végleges eredményeket pedig július 8-án teszik közzé.

(forrás: www.szekelyhon.ro)

A szerző milan

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére