Ismét jelölteti magát Szászrégen magyar polgármestere

Harmadik polgármesteri mandátumáért is versenybe száll Nagy András, Szászrégen elöljárója. Nyolc évvel ezelőtt, kiélezett harc után, a második fordulóban győzte le nemzeti liberális vetélytársát, 2008-ban azonban már az első forduló után magáénak tudhatta a polgármesteri széket. Noha az eltelt időszakban Szászrégen magyarsága 29-30 százalékról 27-28-ra csökkent, az RMDSZ jelöltje bizakodóan néz a júniusi megmérettetés elébe.

Valamikor mi kerestük a román pártok képviselőit, hogy kialkudjuk az alpolgármesteri széket, mára viszont fordult a kocka, most ők szeretnének tárgyalni” – ecsetelte a Krónikának a szászrégeni helyzetet a Maros megyei település polgármestere, Nagy András. A középkorú mérnök azon kevés RMDSZ-es elöljárók közé tartozik, akik az elmúlt nyolc évben kétszer is román többségű városban szereztek polgármesteri mandátumot.

Nagy András úgy érzi, bár nincs a homlokára írva, hogy a következő négy esztendőben is neki szavaz bizalmat a 35 ezres város lakossága, a helyi román politikusok nagyon jól tudják, miért keresik az ő meg az RMDSZ kegyeit. Éppen ezért habozás nélkül vállalta az újabb jelölést. „A magyarok Szászrégenben egységesek, a maradék kis szász közösség velem tart, de a románság nagy része is elfogad, hisz látja, mi volt ebben a városban, és mi történt az utóbbi nyolc évben” ” érvel újabb próbálkozása mellett Nagy András.

Szerinte az iskolák és óvodák felújítása, az utcák javítása, a lakónegyedek rendbetétele, a közel húsz új játszótér kialakítása a teljes közösséget szolgálta, az elért eredményeket nemzetiségtől függetlenül bárki méltányolhatja. Ugyanakkor a belvárosi épületek homlokzatai közül is sikerült néhányat felújítani, és az 1990 után jelentkező műépítészeti hibákat korrigálni. Készül a főtéri park rehabilitációs terve, és befejezésre vár még egy pár grandiózus projekt.

A Környezetvédelmi Alaptól nyert 2,7 millió lejes pályázat révén a nyár kezdetéig teljesen átrajzolják a szászrégeniek kedvenc kirándulóhelyét, a Kerekerdő szélét. A javában folyó munkálatok során a jelenlegi legelőt sétányokkal, pihenőhelyekkel, flekkensütőkkel, játszóterekkel és sportpályákkal ellátott parkká varázsolják. A már létező három kilométeres kerékpársávhoz további nyolcat építenek. Ennek érdekében közterületre épült garázsokat dózerolnak le, mint ahogy a Malomárok mentén is lebontották a fából készült bódékat. Helyükre itt is biciklissáv és játszótér épül, az árok két oldalát pedig ízléses pallók fogják összekötni.

Az elmaradások között Nagy András elsőként a terelőút megépítésének lefújását említi. Szászrégen körgyűrűje a Marosvásárhely, Beszterce és Maroshévíz irányából érkező, illetve haladó teherforgalmat lenne hivatott kiiktatni a városközpontból. „A terv létezik, él, egy adott pillanatban ismét felcsillant a remény, hogy megvalósul, de a pénzek inkább az ország déli részébe vándoroltak” – sajnálkozott az elöljáró.

Szerző: Szucher Ervin

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Meghívó keresztavatásra.2024. augusztus 11-én a Határvadász emléktúrák nyitórendezvényeként, a honvédő harcok kezdetének 80. évfordulója alkalmából, közadakozás révén keresztet állítunk az Óriás-tetőn (Havas-tető), a hazáért elesett katonák emlékére.

„Néma keresztek, beszéljetek.Kit rejt a mély? Kit őriztek?Én hallgatom, én itt leszek,Néma keresztek, beszéljetek.”Kárpátia2024. augusztus …