Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Magyar gyereket magyar iskolába!

Magyar gyereket magyar iskolába!

Ahol ötven százalék alá esik a magyarság, ott nagy a veszélye annak, hogy a gyereket román iskolába íratják – tudjuk meg a Rákóczi Szövetség főtitkárától, Csáky Csongortól, aki szervezete nevében 850 ajándékcsomagot hozott Marosvásárhelyre, hogy ezzel is ösztönözze a magyar szülőket arra, hogy magyar iskolába írassák gyerekeiket.

Füzet, könyv, színes ceruza, füzettartó az ovisnak, a szülőnek pedig egy levél és egy érvgyűjtemény, amely azt támasztja alá, hogy miért kell magyar iskolába adja gyerekét a magyar szülő – ezeket tartalmazta az az ajándékcsomag, amelyet 850 marosvásárhelyi iskolakezdés előtt álló gyerek kapott meg a Rákóczi Szövetségtől.

ösztönözze a magyar szülőket arra, hogy magyar iskolába írassák gyerekeiket.

Füzet, könyv, színes ceruza, füzettartó az ovisnak, a szülőnek pedig egy levél és egy érvgyűjtemény, amely azt támasztja alá, hogy miért kell magyar iskolába adja gyerekét a magyar szülő – ezeket tartalmazta az az ajándékcsomag, amelyet 850 marosvásárhelyi iskolakezdés előtt álló gyerek kapott meg a Rákóczi Szövetségtől.

Ajándék az őszi iskolakezdésre

Két napon keresztül járták a marosvásárhelyi óvodákat a Rákóczi Szövetség marosvásárhelyi és magyarországi tagjai, hogy a város minden iskolakezdés előtt álló magyar ajkú óvodásához eljussanak. Ottjártunkkor épp a Stefánia óvoda 95 ovisa gyűlt egy helyre, hogy találkozzon a szervezet képviselőivel. A Rákóczi Szövetség főtitkára, Csáky Csongor bemutatta a kicsiknek szóló ajándékcsomagot: más a lányoknak, más a fiúknak, de a lényege ugyanaz, olyan eszközöket kapnak a kicsik, amelyeket ősztől az iskolában használnak nap mint nap. A Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta a kicsiknek, hogy az ajándék az övék, a csomag azonban tartalmaz egy levelet is, amelyet adjanak oda anyukának, apukának. A kicsik bólogattak, majd szerre-szerre birtokukba vették a csomagot. Lapozgatták a könyvet, megnézték, hogy meg van-e hegyezve a színes ceruza, és hogyan is nyílik az a füzettartó, amelyre a „rákóczis bácsi” szerint nagy szükségük lesz az iskolában. A szövetség társszervezetének számító Studium Alapítvány elnöke, Vass Levente közben arra hívta fel a kicsik figyelmét, hogy a Rákóczi Szövetség névadójának szobrát a Vársétányon láthatják is, és arra kéri a leendő kisiskolásokat, hogy kérjék meg szüleiket, meséljenek nekik az egykori fejedelemről.

Erdélyben kísérleti jelleggel folyik a program

Miután a kicsik megcsodálták és birtokba vették a tanfelszereléseket, énekekkel meg is köszönték az ajándékot. Mi pedig arról faggattuk a Rákóczi Szövetség főtitkárát, hogy miért is kezdeményezték ezt az ajándékozást.

Csáky Csongor elmondta, a beiratkozási programot igazából a Felvidékre találták ki, ahol még nagyobb a veszélye annak, hogy a magyar családok nem magyar, hanem szlovák nyelvű iskolába íratják gyerekeiket. „A felvidéki program 2004 óta működik, amelyet sikeresnek tudunk értékelni az elmúlt évek számai alapján, így arra gondoltunk, hogy itt Erdélyben is kísérleti jelleggel megpróbálnánk megszólítani azokat a magyarul beszélő családokat, akiknek a gyereke iskolakezdés előtt áll. Erre pedig jó apropónak mutatkozott a Gyermeknap és a Nemzeti Összetartozás napja” – mondta Csáky Csongor, akitől megtudtuk, Marosvásárhely mellett Nagyváradon is megszervezték a programot, ott Anyák Napján 700 ovis kapott ajándékcsomagot.

Magyar iskolába – de miért?

Felvidéken hatványozottabb a probléma, ott a magyar szülők húsz százaléka dönt úgy, hogy a gyermekét nem magyar, hanem szlovák iskolába íratja. De itt is van arra példa, hogy egy magyar család román iskolába íratja a gyermekét, Csáky Csongor szerint ahol ötven százalék alá esik a magyarság számaránya, ott egyre gyakrabban fordul elő a probléma. Éppen ezért levélben és 11 pontos érvgyűjteményben foglalják össze a magyar iskolaválasztás előnyeit a szülők számára.

„Érzelmi szempontokat próbálunk felsorakoztatni egyrészt, vagyis a magyarságot, a magyar kultúra, történelem ismeretét hozzuk fel. Ha román iskolába jár a gyerek, fogalma nem lesz róla, hogy ki Arany János, vagy mit kell tudni Petőfiről, de román barátai is lesznek, és később könnyen választhat román feleséget, férjet. Másrészt próbálunk racionális érveket is felsorakoztatni, a többlettudást például, hiszen magyar iskolában mind a magyar, mind a román kultúrát és történelmet is megtanulja a gyermek” – fogalmaz a Rákóczi Szövetség főtitkára, akitől megtudjuk, Felvidéken van eredménye a programnak. Évente 13 ezer óvódást ajándékoznak meg, majd a szeptemberi beiratkozást követően adnak nekik egy egyszeri beiratkozási ösztöndíjat. Az eredményeket illetően pedig elmondhatják, hogy az idei évben több gyermeket írattak magyar iskolába, mint az elmúlt évben, amit egyértelmű sikernek tekint a Rákóczi Szövetség

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére