Navigáció: Kezdőlap / Események / Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/1. lapszáma

Megjelent az Erdélyi Gyopár 2013/1. lapszáma

Tartalmából:

– Babatúrák a Háromszéki EKE-nél
– Erőss-élménybeszámoló tizenegyedszer Erdélyben
– Az Erdélyi Kárpát-Egyesület XXII. Vándortábora
– Farsangi vigasság
– Gyerekszemmel, állatbőrben – EKE-napi pályázat
– A borszéki Főkút
– Duna-delta Bioszféra Rezervátum
– Hegyi vizeink ékszere
– Pókhálósgombák
– Csillagfürkészőben

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület természetjárásról, honismeretről és környezetvédelemről szóló kiadványát keresse az EKE helyi szervezeténél.

Az Erdélyi Gyopár a 2013-as esztendőt is erősen kezdte. És itt nemcsak Erőss Zsolt élménybeszámolójáról van szó, mely bekerült az év első lapszámába, hanem a folyóirat egész tartalmáról.

Ünnepelni fog a turistatársadalom, ugyanakkor emlékezésre szólít fel vezércikkében Dezső László országos elnök: „Erdélyben mi, természetjárók és a honismeret felpártolói sem feledkezhetünk meg egykori fejedelmünkről, aki éppen négy évszázaddal ezelőtt kezdte meg 16 évnyi uralkodását… Emlékezzünk tetteire, szellemiségét idézzük fel egy-egy Bethlen Gábor emlékére szervezett túrával! Csatlakozzunk minél többen e mozgalomhoz, rójuk le tiszteletünket Erdély aranykori fejedelme előtt, keressük fel egy-egy honismereti túra során azokat az emlékhelyeket, amelyek kapcsolódnak életéhez, uralkodásához.”

Az egyesület nem szeretné feledni elődjeit, a folyóirat oldalain a száz éve elhunyt gróf Bethlen Bálintról, az EKE első elnökéről olvashatunk. A lap bővelkedik olvasnivalóban: ha farsang, akkor vigasság, és ugyancsak vidámság tükröződik azoknak a gyerekeknek az arcán, akik részt vesznek a Háromszéki EKE által szervezett babatúrákon. Elkezdődik az idei, Csíkszépvízen tartandó EKE Vándortábor túráinak bemutatása, majd a Királyerdőbe kalauzolja az olvasókat a Belföldi túra rovat. Utolsó fejezetéhez érkezett az Elsősegély rovat, talán ezért is hívják fel figyelmünket a gombászok arra, hogy mely pókhálósgombák ehetők, avagy mérgezők.

Mindenkinek egészséget kívánva, Macalik Ernő a hecserlibogyó gyógyhatásait ecseteli cikkében.

Vizes területekre hívják a természetkedvelőket. A Duna-delta Bioszféra Rezervátum csodálatos világáról, hegyi vizeink ékszeréről, a sebes pisztrángról, a borszéki Főkútról, valamint az ország egyik legmélyebb vizesbarlangjáról, a Tăuz-vízkeletről sem feledkezik meg az idei 1. szám.

Az Erdélyi Gyopár négy ifi-oldalon szól fiatal olvasóihoz, többek között meghirdetve az idei EKE-napi pályázatát, melynek címe: Gyerekszemmel, állatbőrben.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület kéthavonta megjelenő, természetjárás, honismeret, környezetvédelem témaköröket felölelő kiadványát keresse az EKE-osztályoknál!

Böjthe-Beyer Barna

http://www.ekemvh.ro/hu/

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére