Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Moldáv fiatalok támogatják a székely autonómiát

Moldáv fiatalok támogatják a székely autonómiát

Testvéri szerződést kötött egymással a Moldovai Köztársaságban az erdélyi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mişcarea Naţional Democrată (MND) – olvasható a HVIM szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az erdélyi HVIM vezetői a napokban az MND meghívására Moldovába látogattak, ahol találkoztak a szervezet vezetőségével és szimpatizánsaival. A moldáv fiatalok elmondták, hogy „intelligens ország” segíti a kisebbségeket, és autonómiát is ad nekik. A Moldovai Köztársaságban ugyanis egy százezer fős gagauz kisebbség él, akik autonómiával rendelkeznek az ország területén belül Gagauzia néven.

Az MND elnöke, Viorel Furtuna elmondta, nem érti Románia miért nem hajlandó tárgyalni a székely autonómiáról, szerinte egy ezeréves népnek joga van az önrendelkezéshez, bármelyik országban is legyen az. Ugyanakkor elítélik Románia azon akaratát, hogy a Moldovai Köztársaság csatlakozzon Romániához, mivel akkor elvesznek a tradicionális moldáv értékek, amelyek több száz éves múltra tekintenek vissza.

Az egynapos tárgyalás végén a két szervezet barátságot kötött, és kölcsönös támogatásukról biztosították egymást.

A HVIM márciusban Marosvásárhelyen fog tüntetni a székely autonómiáért, ezzel egy időben az MND szimpatizánsai a román nagykövetség elé vonulnak hasonló céllal.

 

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére