Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / A dél-tiroli autonómiamodell, mint megoldás a székelyföldi románok gondjaira

A dél-tiroli autonómiamodell, mint megoldás a székelyföldi románok gondjaira

A székelyföldi autonómiáról sok szó esik, viszont arról már keve- sebb, hogy hogyan gondolkoznak erről a románok.

A sepsiszentgyögyi többnapos műhelymunkán, amelynek témája az autonómia volt, Oláh Gál Elvira előbb Valentin Stan történész- professzorral beszélgetett. Valentin Stan elmagyarázta: a politi- kusok, akik 1918-ban a nagy egyesülést megvalósították egy nagy, és erős államot akartak, de tudták, hogy ez elképzelhetet- len a kisebbségek nélkül, ezért beszéltek kollektív jogokról és autonómiáról. Ha nem jött volna a kommunizmus, talán meg is adták volna ezeknek a jogoknak egy részét, fejtette ki Stan.

A mai politikusnemzedéknek viszont nincsenek valós történelemismereteik, és nem akarnak erős államot, céljuk pedig hasznosítani a többség közömbösségét a választásokon, hogy szavazatokat nyerjenek, állította a történész. És még hozzáfűzte: ezért félnek az autonómia fogalmáról, ezért állítják, hogy az állam egységére veszélyes a kollektív jogok biztosítása a kisebbség számára, ezért néznek úgy a székelyekre, mintha azok egy másik bolygóról érkeztek volna.

Sergiu Florian Constantin bukaresti fiatal kutató, aki Székelyföldön és Dél-Tirolban végzett kutatásokat, a beszélgetés során kifejtette, hogy sok szó esik az autonómiáról, de nem említik a részleteket, pedig éppen a részletek győzhetnék meg az Székelyföldön élő románokat, hogy a Dél-Tiroli autonómiamodell az ők problémáikra is megoldást jelentene.

Sergiu Florian Constantin úgy véli, hogy nagyot tévednek a magyar politikusok, amikor az autonómiát csak a székelyek szempontjából mutatják be, és mellőzik a románokat, pedig a törvényes garanciák megoldást jelenthetnének a székelyföldi románok problémáira.

Tamás Sándor Kovászna megyei önkormányzati elnök elismerte a kritikát, és maga is fontosnak tartja a románsággal való párbeszédet.

Kossuth Rád

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére