Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Autonómia-konferencia Sepsiszentgyörgyön: párbeszéd a románsággal

Autonómia-konferencia Sepsiszentgyörgyön: párbeszéd a románsággal

Autonómia és regionalizmus – az évtized kihívása címmel szervez konferenciát Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Bálványos Intézet.

Ezzel a rendezvénnyel kezdenék lebontani a román társadalom előítéleteit az autonómia kapcsán. A konferenciára szombaton 9 és 17 óra között a sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben kerül sor. A meghívott értelmiségiek és politikusok anyanyelvükön, azaz magyar és román nyelven tartanak előadásokat a magyar autonómiatörekvések többségi nemzet általi megítéléséről, valamint az autonómia és a regionalizmus viszonyrendszeréről. A konferenciát egy magyar és román politikusi kerekasztal beszélgetés zárja.

Sándor Krisztina a szervező Erdélyi Magyar Nemzeti tanács (EMNT) ügyvezetője keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: olyan román értelmiségieket és politikusokat hívtak meg, akik nyitottak a párbeszédre, vagy másként látják az ország regionális átszervezésének kérdéskörét, mint ahogyan azt a kormány tervezi. A meghívottak hajlandóak más véleményt is a nyilvánosság elé tárni, mint amit eddig a sajtóban megfogalmaztak a román politikusok.

Ilyés Szilárd Zoltán, a Bálványos Intézet igazgatója – az autonómia konferencia társzervezője – elmondta: nem lehet autonómiakoncepcióról beszélni anélkül, hogy bevonnák a románságot. Hozzátette: azért választották Sepsiszentgyörgyöt helyszínként, mert itt kényelmes többségben vannak ugyan a magyarok, de van számottevő románság is, és szerepcserével meg lehet vizsgálni az itt többségben élők kisebbségi autonómia törekvéseit, de a résztvevők reflektálhatnak az autonómia megvalósításának nacionalizmusban jelentkező gátjaira.

Az előadók között van Salat Levente, a Babeş-Bolyai Egyetem (BBTE) egyetem előadótanára, Sergiu Constantin Dél-Tirolban élő tudományos kutató, Demeter M. Attila a BBTE kolozsvári egyetemi előadótanára, Vasile Docea a temesvári Nyugati Egyetem tanára, Bakk Miklós a BBTE egyetemi előadótanára, Sabin Gherman a kolozsvári Transilvania Live igazgatója, Szász Alpár Zoltán a kolozsvári Politeia Társaság elnöke, Szilágyi Ferenc a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa, Őry Péter a felvidéki Pro Civis Polgári Társulás elnöke.

A konferencia második részében „Autonómia és regionalizmus – esélyek és kompromisszumok” címmel kerekasztal beszélgetésre kerül sor Antal Árpád sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es polgármester, Izsák Balázs az SZNT elnöke, Marius-Lucian Obreja háromszéki Liberális párti (PNL) szenátor, Mădălin Guruianu a liberális párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke részvételével. A beszélgetés moderátora Bakk Miklós lesz.

Kovács Zsolt
www.slagerradio.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére