Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nagy András a Maros megyei prefektusjelölt

Nagy András a Maros megyei prefektusjelölt

FRISSÍTVE – Megnevezte a Maros megyei prefektusjelöltet Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke: Szászrégen volt polgármesterét, Nagy Andrást látná szívesen a kormánybiztosi tisztségben

„Én mint megyei elnök javaslom az RMDSZ döntéshozó testületeinek, hogy Nagy Andrást nevezzék meg Maros megyei prefektusnak, ezek után pedig a szövetségi elnökség fog erről döntést hozni, majd ha minden rendben Kelemen Hunor leteszi a Nagy András jelölését Victor Ponta miniszterelnöknél” – magyarázta az eljárás folyamatát a Székelyhonnak Brassai Zsombor.

A Maros megyei elnök szerint a Maros megyei prefektus kiválasztásánál két fontos szempontot kell mérlegelni, az egyik a szakmaiság, hogy  önkormányzati, közigazgatási, közintézményi ügyekben jártas legyen, hiszen ezek tartoznak a hatáskörébe. Másrészt egy olyan prefektusra van szükség, aki az etnikailag vegyes összetételű Maros megyében „integrátorként kezelni tudja a a két etnikum közti kapcsolatokat”. Nagy András pedig egy olyan városban volt nyolc évig polgármester, ahol a Maros megyeihez hasonló a demográfiai képlet, és elfogadták a magyarok és románok egyaránt – mutatott rá a megyei elnök.

Arra kérdésre, hogy mikor történhet meg a tényleges kinevezés, Brassai nem tudott konkrét időpontot mondani. „Mi is azt ígértük, illetve a PSD is azt ígérte, hogy választások után visszatérünk erre a kérdésre. Én remélem, hogy ez rövid időn belül megtörténik, igaz jelen pillanatban Nagy András még nem rendelkezik köztisztviselői státusszal. 25 év után talán a magyarokat is megilleti ez a tisztség, ráadásul egy nagyon pozitív üzenete is van a magyarság fele, és sok-sok régi sérelmet kárpótolhatna. Bízom abban, hogy ezt a PSD is így látja, és ennek megfelelően támogatja majd a jelölést, dacára annak, hogy kampányidőszakban meglehetősen durva, magyar nemzetiségre nézve sértő kijelentésük volt, amelyből azt gondolhatjuk, hogy itt a magyarokat másodrendű állampolgároknak tartják” – fogalmazott az RMDSZ Maros megyei elnöke.

Nagy András mellett szóló régeni modell

Nagy András megnevezését többfordulós, hetek óta tartó tárgyalássorozat előzte meg, melynek végén Szászrégen volt polgármestere igent mondott. Portálunknak nyilatkozva Nagy kifejtette, hogy egyben megtisztelőnek és kihívásnak érzi a felkérést, ám tisztában van azzal, hogy kinevezését a politikai csatározások és a köztisztviselői vizsga letétele odázhatják. A tizenhat éves közigazgatási tapasztalattal rendelkező régeni volt elöljáró úgy érzi, hogy a román többségű település élén eltöltött nyolc esztendő alatt sikerült bebizonyítania, hogy városgazdaként is, a román-magyar kérdés kezelőjeként is megállja a helyét.

„Egy kis, poros várost vettem át elődömtől, amit felhoztam arra a szintre, amelyen ma áll. Az etnikai kérdést is tudtam kezelni egy olyan településen, amely komoly szerepet játszott Marosvásárhely fekete márciusában. A megnyert helyhatósági választásokon nagyon sok román nemzetiségű szavazó tisztelt meg a voksával” – értékelte eddigi közigazgatási tevékenységét Nagy András, aki jelenleg a szászrégeni RMDSZ elnöki tisztségét tölti be. Nagyot azért is értékelik a városban, mert polgármesterként a politikai pártok képviselőivel is korrekt viszonyt ápolt. A szövetség prefektusjelöltje még korai tartotta, hogy kormánymegbízotti terveiről beszéljen.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére