Navigáció: Kezdőlap / Szórakozás / Gazdagabb programmal rajtol szerdán a Forgatag

Gazdagabb programmal rajtol szerdán a Forgatag

Zsongott a Maros-part már kedden is, szerelték a villanyt, kihelyezték a mozgó vécéket, épültek a vendéglátó helyiségek, ugyanis csütörtöktől a Maros-parton is elkezdődik a Vásárhelyi Forgatag. A rendezvény azonban már szerdán elrajtol, este a Kultúrpalotában lesz a megnyitó, s a Teleki Tékában is lesznek programok. Az ötnapos rendezvény darabszám szerint 211, összesen ezer órányi programmal várja az érdeklődőket tizenhárom különböző helyszínen.

 

forgatag_szh_2_b

A szerda este rajtoló rendezvényről a Maros-parti helyszínen tartottak nyitó sajtótájékoztatót a szervezők. A Marosvásárhelyért Egyesület szervezésében zajló rendezvényről Portik Vilmos főszervező elmondta, mindenképpen növekedett a fesztivál: nem csak kétszer akkora helyszínen zajlik a Maros-parton a rendezvény, de a költségvetés és a programok száma is megnövekedett.

„A tavalyi 160-hoz képest idén összesen 211 programpontunk van, amelyek tizenhárom különböző helyszínen valósulnak meg. 15 ezer szórólapot szórunk szét a napokban, ezer plakátot helyeztünk ki és négyezer programfüzetet is nyomtattunk” – mondta Portik Vilmos. Hozzátette: idén számos újdonsággal is jelentkeznek, ilyen például a vasárnapi verbunkverseny, az utána zajló néptánctalálkozó, vagy a péntek esti magyarnóta-est, de a Maros-parton helyet kapó Kortárs Tér is, amelyben a  fiataloknak szóló programokat szerveznek. De természetesen a múlt évről már ismert TékaForgatag, a SzóForgatag is helyet kapott a programban, de a színházi programok is jelentősen bővültek idén.

Gasztronómiai különlegességek a Maros-parton

Idei újdonságnak számít az is, hogy kiemelt figyelmet kap a gasztronómia a Vásárhelyi Forgatagon. Ahogy Gáspár Botond programfelelős megfogalmazta, a fesztivál ideje alatt működő lacikonyhában is megpróbálnak kiemelt figyelmet fordítani a magyaros konyha bemutatására, de emellett minden nap gasztronómiai bemutatókkal is készülnek. „Csütörtökön Zalaegerszeg testvérvárosunk tart gasztronómiai bemutatót, megismerteti a térségre jellegzetes dödöllét és prószát, délután pedig zalai vadpörköltet lehet kóstolni. Szombaton Baja testvérváros főzi meg tipikus halászlevét, de minden napra jutnak megkóstolható ételkülönlegességek, ilyen például a strucc-csorba, a paradicsomos és krumplis mángold, vagy épp a cukkinis csatni” – fogalmazott Gáspár Botond. Hozzátette: a Vásárhelyi Forgatag szombaton virtuálisan csatlakozik a Nemzeti Gulyás Naphoz, amelyet Magyarországon 2011-ben hirdetett meg Csíki Sándor gasztronómus. A gulyásnap lényege, hogy bárki bárhol elkészít egy gulyást, és azt lefényképezve feltölti az internetre, ezzel is csatlakozva a kezdeményezéshez.

Nagyobb terület

A helyszínt tekintve idén is a város különböző intézményeiben zajlanak a programok, a megnyitó ünnepségre például szerdán este 7 órakor kerül sor a Kultúrpalotában, amelyen a Maros Művészegyüttes is fellép. A Maros-parton csütörtöktől indulnak a programok. Soós Zoltán főszervező elmondta, a kinti helyszín idén változott: a gát és a Marosszentgyörgy tábla közötti, a vízügy mintegy 80 áras területén zajlik a termék- és kézművesvásár, ott kap helyet a Civil Sarok, a Borudvar, valamint a Kortárs tér is. A Sörpatika és a gokartpálya területén a tavalyhoz hasonlóan a koncertek, a családi programok és a vendéglátó egységek kapnak helyet.

Soós Zoltán főszervező elmondta, idén kiemelten odafigyeltek a román nyelvű kommunikációra, így nemcsak a szórólapok, plakátok és a programfüzetek készültek román nyelven is, hanem külön programokkal is várják a román anyanyelvű forgatagozókat. Lesz például magyar borkóstoló román nyelven, könyvbemutató románul, de a városnéző sétákat, múzeumi tárlatvezetéseket is megszervezik románul is, ugyanakkor a Tékaforgatag rendezvényein román nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Programfüzet a Vásárhelyi Hírlapnál is

A rendezvény  programfüzetét idén 3 lejért lehet megvásárolni, cserében a füzet hátoldalán található tombolaszelvényekkel akár egy kétszemélyes prágai utazást is lehet nyerni, sok egyéb érdekes nyeremény mellett. A műsorfüzet megvásárolható majd a rendezvények helyszínein: a Kultúrpalotában, a Teleki Tékában, a Maros-parton az Infósátorban, a Nemzeti Színház jegypénztáránál, a Maros Művészegyüttes kövesdombi székházában, valamint a Vásárhelyi Hírlap titkárságán és az Eldi üzletekben is.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére