Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Nem engedélyezik egyelőre a szászrégeni enyvgyárat

Nem engedélyezik egyelőre a szászrégeni enyvgyárat

Szászrégen Polgármesteri Hivatala azt kérte, hogy készítsék el az övezeti városrendezési tervet, s majd ezután kerülhet szóba a Kastamonu România enyvgyár környezetvédelmi engedélyeztetésének kérdése – állítja a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Ha a városi tanács ülésén elfogadják a városrendezési tervet, szóba kerülhet a környezetvédelmi engedély kibocsátásáról szóló döntés meghozatala – jelentette ki az ügynökség igazgatója, Dănuţ Ştefănescu.

A szászrégeni Ierbuş utca 37. szám alatt levő török érdekeltségű bútorgyár enyvgyártó részlegének beindítása ellen számos civil szervezet tiltakozott már korábban is, mert a gyáregység formaldehid-alapú műenyvet gyártana, ami egyes szakemberek szerint fokozottan káros az emberi egészségre. Cristian Chirteş Maros megyei liberális parlamenti képviselő az elmúlt hónapban kétszer is interpellált az alsóházban az enyvgyár ügyében. A környezetvédelmi minisztert arról tájékoztatta, hogy az enyvgyárat egy óvoda és lakóházak mellé, a város belterületére építették, a városi vízművektől mindössze 400 méterre. Ez ellen 4500 helybeli tiltakozott aláírással és tiltakozó megmozdulást is szerveztek már a helybeliek.

Precedensekre is hivatkozott a képviselő: Viktóriavárosban, Szászsebesen és Rădăuţion gyártanak még formaldehidet. Szászsebes, ahol hasonlóan belterületen működik a gyár, a rákos megbetegedések szempontjából első helyen áll az országban. A honatya szerint ilyen gyárat lakott területtől legalább 10-30 kilométerre lenne szabad építeni.

A megyei környezetvédelmi felügyelőség vezetője is elmondta, hogy a környezetre rendkívül káros a formaldehid gyártása. A felügyelőség megadta a környezetvédelmi engedélyt a Kastamonu România Rt.-nek, hogy préselt-lemez gyárat működtessen a városban, de ezt az engedélyt is megtámadták a civil szervezetek, s az ő beadványukat szeptemberben tárgyalják az igazságszolgáltató szervek.

A formaldehid gyár engedélyeztetést azért szorgalmazza a törökországi cég, mert augusztus negyedikéig véleményezhetik írásban a környezetvédelmi ügynökségnél tanulmányozható dokumentációt az állampolgárok, amelyet Kastamonu România Rt. engedélyeztetés végett benyújtott.

Bakó Zoltán – székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére