Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Meseíró pályázat

Meseíró pályázat

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Mûvelôdési Ház és Könyvtár Egyesület hatodik alkalommal hirdette meg nemzetközi meseíró pályázatát, amelyre a világ bármely országában élô 8-15 éves gyermekek magyar nyelven írott meséit várják.

A Tündérszó meseíró pályázat céljairól Adorján Viktor, a mûvelôdési ház igazgatója elmondta: a magyar nyelv használatát, gyakorlatát szeretnék a fiatalok körében segíteni, valamint rá akarják irányítani a figyelmet a magyar népmesekincsre. Jelezte, hogy a mesének magyarul kell megszületnie, de elôírt tematika nincsen.

Megjegyezte: törekszenek arra, hogy a gyerekeket a népmesei motívumok használatára, újragondolására ösztönözzék. Ennek érdekében 2015-ben létrehozzák a Tündérszó weboldalt, ahol a gyerekek szintjén megfogalmazott lexikális anyaggal is segíthetik a népmesei figurák és a speciális szókincs megismerését.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy 2005 óta hirdetnek városi és régiós szinten gyermek meseíró pályázatot Tollpihe címmel. Ennek ötéves jubileuma alkalmából hirdették meg a Tündérszó pályázatot, amelyre akkor mintegy 250 pályamû érkezett Magyarországról, Erdélybôl és a Vajdaságból.

A kezdeti nagy siker miatt az egyszeri alkalomból évenként ismétlôdô pályázat lett. Tavaly már 400 mese érkezett, idén akár a félezret is elérhetik. A meseíró pályázat elismertségét jól jelzi, hogy a szellemi mecénások között van Lezsák Sándor költô, a magyar Országgyûlés alelnöke, valamint a Magyar Írószövetség, anyagilag is támogatja a pályázatot a székesfehérvári önkormányzat és a szombathelyi Tiszta Formák Alapítvány.

Adorján Viktor közölte, hogy 2015. március 3-ig várják a mûveket, amelyek terjedelme legfeljebb 6000 karakter (három nyomtatott oldal) lehet. A bírálóbizottság neves írókból áll, akik két korcsoportban díjazzák az elsô három helyezettet, emellett 2-2 különdíjat is kiosztanak.

Az ünnepélyes eredményhirdetést Székesfehérváron, az Ünnepi Könyvhét városi programjába beillesztve tartják meg.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére