Navigáció: Kezdőlap / Események / A Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása Szászrégenben és Marosvásárhelyen

A Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása Szászrégenben és Marosvásárhelyen

Erdély- menyegzô

Az Erdély-menyegzô címû elôadás Mihályi Gábor elsô rendezése Erdélyben. A társulat sajtótájékoztatóján a neves rendezô-koreográfus megjegyezte, hogy a választott téma színpadi megfogalmazása embert próbáló feladat, amely édes teherként nehezedik az alkotóstáb vállára. Az elôadásban, ahogyan a cím is elôrevetíti, Erdély és a menyegzô fonódik össze, az otthon, haza és a házasság mint két organikus világ szövôdik át egymáson.

Erdélynek a magyar kultúrában, történelemben, mûvelôdésben, tudományban elfoglalt szerepe, egyáltalán az erdélyiség mint összmagyar kérdés egy nagyon univerzális, nagyon mélyre ható és magasságokba emelkedô közösségi problematika – fogalmazott Mihályi Gábor, rávilágítva, hogy a házasság ezzel szemben a lehetô legszemélyesebb téma és „legalább annyira az életünkrôl szóló, az élet lényegét megfogalmazni kívánó lehetôségeket rejt magában”. Orza Calin koreográfus, társalkotó hozzátette, hogy nem titkolt szándékuk a menyegzô bizonyos momentumait Erdély történetének bizonyos momentumaival messzirôl, csak hangulatilag társítani. „A házasság és a történelmi emlékezet töredékeinek végtelenben találkozó párhuzama e szôttes. A keletkezô élet – házasság – halál – újjászületés körforgásában magunkról kívánunk szólni, az értékekrôl, amiket hordozunk és a jelenrôl, amit érzékelünk” – olvasható a szinopszisban.

A színpadra vitt folklórszínházi költemény a történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut ugyanakkor a háttéranimációnak. Az elôadás zeneszerzôje Kelemen László, a messzire és mélyre nyúló zenei szövet döntô módon népzene, szükségszerûen historizáló elemekkel egészülve ki, „mindaz, amit zenében mi jelen pillanatban gondolunk errôl a világról, az megjelenik” – foglalta össze a rendezô. Izgalmas színként – a táncegyüttes életében elôször – négyfôs kamarakórus is közremûködik a produkcióban.

Az elôadás rendezô-koreográfusa Mihályi Gábor érdemes mûvész, a Magyar Állami Népi Együttes mûvészeti vezetôje. A rendezô munkatársa Orza Calin koreográfus, a forgatókönyv és a dramaturgia Prezsmer Boglárka munkáját dicséri, a zenét Kelemen László szerezte. Az elôadás jelmeztervezôje Furik Rita, a díszletet, videót és animációt Ütô Gusztáv és Ferencz Hunor készítették. A táncosok sokszínû elôadói képessége és a hozzájuk társuló egyéni tulajdonságaik lehetôvé tették az embert próbáló feladat megvalósítását, „a társulat döntô része kiváló mûvész” – fogalmazott a rendezô. A Háromszék Táncegyüttes elôadásában egy ízig- vérig 21. századi táncszínházi produkció kerül színpadra, „az elôadás újra és újra visszakacsint a mára, nem révedünk misztikus vagy valósnak vélt, elképzelt aranykorokba, hanem azt próbáljuk elhitetni a nézôkkel, hogy ez itt, ma teremtôdik meg” – fogalmazott Mihályi.

Az elôadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Az elôadást november 24- én, kedden 18 órától a szászrégeni Mûvelôdési Házban (jegyek elôvételben a mûvelôdési ház jegypénztáránál), november 25-én, szerdán 19 órától pedig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tekintheti meg a közönség (jegyek a Kultúrpalota jegyirodájában naponta 12-17:30 között, valamint elôadás napján a helyszínen, helyfoglalás a 0372-951251 telefonszámon).

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére