Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Gazdag mûvelôdési program

Gazdag mûvelôdési program

A nagy hagyománnyal rendelkezô Kemény János Mûvelôdési Társaság vezetôje, Böjthe Lídia nemcsak tanárként, hanem jó szervezôként is színvonalas rendezvényekkel örvendezteti meg a helybelieket. A 2006-ban létrejött Humana Regun Egyesület (Menyei Ildikó vezetésével) és a Mûvelôdési ház (szakreferens Fábián András) is igyekszik kiegészíteni a kínálatot.

A Kemény János Mûvelôdési Társaság kiemelten foglalkozik a magyar kultúra napjával. Míg tavaly a csíkszeredai Codex régizene- együttest látták vendégül, az idén Bogdán Zsolt kolozsvári színmûvészt fogadják. Sikeres volt a magyar költészet napja is. Tavaly érdekes beszélgetést tartottak Markó Béla és Kovács András Ferenc költôkkel. Ugyanígy jelen vannak a Szászrégeni Magyar Napok szervezôi között, és több mûvelôdési szervezettel közösen rendezik meg Marosvécsen a helikoni írók leszármazottainak találkozóját. Minden évben egy jeles magyar irodalmi személyiségre emlékeznek. Tavaly októberben a Mikes- évforduló kapcsán Beder Tibor zarándokútjait vetítették le. A rendezvény érdekessége, hogy jelen voltak a Kastamonu török érdekeltségû gyár vezetôi is, akik személyes kapcsolataik szemszögébôl meséltek az évszázados magyar–török barátságról. De nemcsak a törökök, hanem tavaly az örmények is a figyelem központjába kerültek. Az örmény genocídium emlékére rendeztek sikeres estet Szászrégenben. Ezenkívül irodalmi estek, diákvetélkedôk tarkították a Kemény János Mûvelôdési Társaság tavalyi tevékenységét. Az idén az említett magyar kultúra napi rendezvényt február 17-én Székely Ferenc portrékötetének bemutatója követi a DIO Házban. A szerzôn kívül a könyv szereplôi közül jelen lesz Baróthy Ádám, Tarr Károly és Gáll Éva Emese. Márciusban Páll Antal Sándor nyugalmazott fôlevéltárost várják, aki Bodor Péter székely ezermesterrôl írt könyvét mutatja be. Áprilisban a magyar költészet napjára készülnek, az idén fiatal kortárs szerzôket szeretnének meghívni a találkozóra. Májusban ünnepli a társaság fennállásának 25. évfordulóját, ezért a jubileumi rendezvényen jeles helyi és Maros megyei mûvelôdési személyiségeket látnak vendégül, fôleg azokat, akik az évek során rendszeres meghívottaik voltak. Októberre nagyszabású rendezvényt terveznek, amelyen Széchenyire emlékeznek, novemberben Tamási Áronnal kapcsolatosan szerveznek rendezvényt, ugyanis a nagy székely író 50 éve távozott az élôk sorából.

A tavaly sikerült befejezni a Mûvelôdési ház felújítását, így rendezett környezetben szervezhetnek mind román, mind magyar rendezvényeket. A mûvelôdési ház magyar szakreferense, Fábián András az elkövetkezendô idôszak kulturális kínálatát osztotta meg elôzetesként olvasóinkkal.

A Humana Regun Egyesülettel közösen látják vendégül február 5-én, pénteken 19 órától a Mûvelôdési ház nagytermében a szentkeresztbányai Ködszurkáló Kisszínházat Sütô András Advent a Hargitán címû elôadásával. Az elôadásra a belépés ingyenes, a szervezôk a csoport kiszállási költségeinek támogatására elfogadnak adományokat.

Másnap kosaras farsangi bált tartanak, amelyet az RMDSZ szászrégeni szervezete rendez február 6-án, szombaton 19 órától a Monte Carlo étteremben (Radnótfáján, a Petrom benzinkút mögött). A talpalávalót a marosvásárhelyi Blue Art együttes húzza. Feliratkozni a szászrégeni RMDSZ- székházban munkanapokon 9 és 16 óra között.

Február 11-én, csütörtökön 19 órától erdélyi lemezbemutató turnéján Marosvásárhely után Szászrégenbe is ellátogat Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház szubrettje, aki a nemrég megjelent Színház, szerelem címû albumjából ad elô operett-, könnyûzene- és musicalslágereket kollégái Janza Kata és Laki Péter társaságában. Helyfoglalás a 0757-109-450-es és a 0741-024-882-es telefonszámon.

Február 20-án 19 órakor ugyancsak a mûvelôdési ház nagytermében a Gruppen-hecc sikeres kabarétársulat a Migráncs vagyok, nem piskóta címû kabaré-elôadásával látogat el Szászrégenbe.

Bár még távolinak tûnik, a mûvelôdési otthon által mûködtetett színjátszó csoport tagjai múlt héten hozzáfogtak a március 15-i ünnepi mûsor próbájához. Szászrégenben évek óta igen színvonalas összeállítást mutatnak be az 1848-as forradalom kitörésének évfordulóján. Az idén sem engedik lennebb a mércét – tájékoztatott Fábián András, aki elmondta, az elkövetkezô hónapokban is hasonló gyakorisággal szerveznek majd rendezvényeket, több együttessel, színházzal egyeztetik a programokat, amelyekrôl idejében értesítik a szászrégeni közönséget.

Vajda György
népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére