Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Sürgősségi kiképző központot hoznának létre Gernyeszegen

Sürgősségi kiképző központot hoznának létre Gernyeszegen

Amennyiben a terv elnyeri az uniós finanszírozást, akkor Európa legmodernebb hasonló kiképző központjának ad majd otthont Gernyeszeg
Olyan kiválósági központot terveznek Gernyeszegen, ahol a sürgősségi alakulatok leendő szakembereit képezik ki, készítik fel.
Az elképzelés megvalósításához az első lépés a Maros megyei önkormányzat idei utolsó ülésén meghozott döntés, miszerint elfogadták azt a határozattervezetet, amelynek értelmében átutaltak egy ingatlant – a gernyeszegi volt kaszárnyát – a megyei közvagyonból és a megyei tanács ügykezeléséből az állami közvagyonba. A szóban forgó gernyeszegi telek egy 2006. évi szeptemberi kormányrendelettel került át az állami közvagyonból és a védelmi minisztérium ügykezeléséből Maros megye közvagyonába és a megyei önkormányzat alárendeltségébe. Csakhogy később a Maros megyei Horea sürgősségi alakulatot javasolta a sürgősségi esetek országos főfelügyelősége, hogy a 2014–2020 közötti időszakban az Európai Uniótól lehívható pénzalapokra pályázzon a Kiválósági központ a katasztrófák esetén bevethető operatív személyzet kiképzésére. A projekt elnyerésére és a terv kivitelezésére azonban csak úgy lehet pályázni, ha az ingatlan a pályázó tulajdonában van, ezért a kormány főtitkársága december 14-ei átiratában kérte a tulajdon átruházását. Amennyiben a terv elnyeri az uniós finanszírozást, akkor Európa legmodernebb hasonló kiképző központjának ad majd otthont Gernyeszeg.

A tanácsi határozatban a testület leszögezte, hogy az ingatlan kizárólag ennek a projektnek a megvalósítására használható fel, és amennyiben 24 hónapon belül nem kezdik meg a kiválósági központ építési munkálatait, akkor automatikusan visszaállnak a tulajdonátadás előtti állapotok. Az önkormányzati határozat jóváhagyása után 30 napon belül megkötik az átadás-átvételi egyezményt.

Gáspár Botond
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére