Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Felújították a szászrégeni szennyvíztisztító telepet

Felújították a szászrégeni szennyvíztisztító telepet

Január végén üzembe helyezték a felújított szászrégeni szennyvíztisztító telepet. A meglévő berendezéseket az Aquaserv Rt. által felfogadott kivitelező, a németországi Passavant Roediger Gmbh biogáztermelő és -felhasználó egységgel és egy iszapvonallal egészítette ki. A beruházás összértéke 29 millió lej.

Az idén több felújított vízüzemet, tisztítóállomást, ivóvíz- és szennyvízvezeték-rendszert helyeznek üzembe, ami jelzi, hogy jó ütemben haladnak a 2007-ben elkezdett felújítási munkálatok.

Törzsök Sándor, az Aquaserv Rt. projektvezetője elmondta, a szászrégeni beruházás haszonélvezői a városon túli települések, mivel az üzembe helyezést követően a Marosba engedett víz megfelel az EU 91/271/CEE keretirányelvének, illetve az országos környezetvédelmi szabványoknak. A működést online rendszerrel követik, így gyakorlatilag bármely vegyi vagy biológiai mutató változását ész-reveszik. Mint ismeretes, az Aquaserv Rt. a beruházásokat az EU Regionális Operatív Programja környezetvédelmi ágazatának támogatásával végzi el, kiegészítve a központi és a helyi költségvetésből, illetve a saját 10%-os hozzájárulásával, amelyet BERD-kölcsönből fedeznek.

A szászrégeni üzemen kívül az idén, remélhetőleg az év végéig az Aquaserv Rt. üzembe helyezi a mintegy 30 km-es felújított marosvásárhelyi ivóvízhálózatot. Ennél korábban, már tavasszal üzembe helyezik a rehabilitált segesvári és székelykeresztúri vízüzemeket. Próbaüzemelés alatt áll a nyárádszeredai és a dicsőszentmártoni szennyvíztisztító állomás, az utóbbinál elmarad a biogázüzem elindítása. Ezenkívül elkészült a marosvásárhelyi vízüzemtől Mezőpanitig és Mezőbándig a 20 km-es fővezeték, ennek az átvétele műszaki gondok miatt késik. Az említetteken kívül a marosludasi, radnóti és marosvásárhelyi szennyvíztisztító állomások felújítva, teljes kapacitással működnek, mint ahogy a marosludasi, radnóti és dicsőszentmártoni vízüzemek is. Teljesen kicserélték a marosludasi, radnóti csatorna- és vízhálózatot, Dicsőszentmártonban a lefolyóvezetékeket, elkészültek a nyárádmenti fővezetékkel, Nyárádszeredában is teljes a vízhálózat. A szászrégeni rendszert átadták, illetve garancia alá helyezték – mondta lapunknak Törzsök Sándor, aki hangsúlyozta, hogy az említett felújítási munkálatok a szolgáltatás minőségét javítják, ami azt jelenti, hogy kiváló minőségű ivóvíz jut el a fogyasztókhoz. A szennyvízüzemek működtetésének célja pedig az, hogy az új szabványoknak és környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően kezelt tiszta víz jusson vissza a természetbe. Külön figyelmet fordítanak a biogáztermelésre, amelyet villamos energiaként újrahasznosítanak, a keletkezett iszapot kezelik, ugyanis az uniós előírások azt is megszabják, hogy csökkenteni kell az iszapmennyiséget. Ezért az iszap egy részét elsősorban a mezőgazdaságban hasznosítják, a célra nem megfelelő a kerelőszentpáli regionális hulladéktelepre kerül, ahol ezzel fedik be a cellákat. Az Aquaserv Rt. iszapégető állomás építését is tervezi, de egyelőre ez még nem körvonalazódott teljesen.

Az uniós pályázatok támogatásával – a szerződéseknek megfelelően – a megye (illetve az Aquaserv Rt. által kiszolgált közigazgatási egységek) vízüzemei, szennyvíztisztító állomásai, valamint az ivóvíz- és csatornahálózatok felújítását 2020-ig be kell fejezni.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére