Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Negyvennégy településen átvezető Szent László utat építenek ki

Negyvennégy településen átvezető Szent László utat építenek ki

Az egész Kárpát-medencére kiterjedő Szent László-út kiépítésébe kezdett az RMDSZ és az erdélyi Iskola Alapítvány. Azokat a településeket szervezik hálózatba, amelyeken fellelhető Szent László király öröksége.
Az RMDSZ hírlevele szerint első körben 32, magyarok által lakott erdélyi és 12 észak-magyarországi települést vonnak be a projektbe, olyanokat, amelyeken Szent Lászlóhoz köthető épített örökségi elemek, a lovagkirályt ábrázoló templomi falfestmények vannak, amelyek nevükben őrzik a király nevét, vagy a Szent László-mondákhoz kötődnek.

A közlemény Hegedüs Csillát, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökét idézte, aki szerint az út kiépítésének első lépéseként megvalósul a 44 helyszín kutatása. A Szent László-út Erdélyben és Észak-Magyarországon negyvennégy helyszínt köt össze: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye harminckét helysége szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig tizenkettő.

Ezt követően az illető településeket és a teljes utat bemutató kiadványok készülnek. Az útvonalat interaktív honlap, telefonos alkalmazás és komplex marketingterv teszi majd vonzóvá. Konferenciát, kiállítást, rendezvényeket is szerveznek. A projekt következő nagyobb lépéseként az Európai Unió pályázati forrásai felhasználásával térképeznék fel a lovagkirály nevéhez kapcsolódó helyszíneket az egész Kárpát-medencében.
Hegedüs Csilla hozzátette, elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnék megszólítani a programmal. „A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

A Szent László-utat Magyarország kormányával együttműködve összekötik a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Szent László-év rendezvényeivel, így a két projekt egymást erősíti. A Szent László-út elnevezésű projekt lebonyolításában erdélyi és észak-magyarországi örökségvédelmi és turisztikai szakemberek, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatói, valamint az RMDSZ megyei és helyi szervezetei vesznek részt.
Simon Virág
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére