Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Elképesztően jó hír az erdélyi magyaroknak

Elképesztően jó hír az erdélyi magyaroknak

Megszavaztak ugyanis egy olyan törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi az egészségügyi és szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben a magyar nyelv használatát – számol be a Maszol.
A kedden elfogadott tervezet azokra a településekre vonatkozik, ahol a magyarok számaránya eléri a 20 százalékot vagy az 5000 főt.

AZ ERDÉLYI MAGYAROK JOGOS ELVÁRÁSA VÁLT VALÓRA, HISZEN ROMÁNIA MÉG MINDIG NEM ÜLTETTE GYAKORLATBA A REGIONÁLIS VAGY KISEBBSÉGI NYELVEK EURÓPAI CHARTÁJÁBAN FOGLALTAKAT”
– mutatott rá Korodi Attila képviselő.

Ez az egyezmény azon nyelvek védelmére érvényes, melyeket az aláíró ország polgárai hagyományosan használnak, jelentősen különböznek a hivatalos nyelvtől, és van egy meghatározható elterjedési területük (vagy az egész országban szétszórtan beszélik). Románia 1995-ben írta alá a chartát.
Korodi Attila az anyanyelvhasználat előrelépéseként beszélt az elfogadott törvénytervezetről.

ÍGY SZÁMOS ERDÉLYI NAGYVÁROSBAN IS, MINT PÉLDÁUL ARAD, KOLOZSVÁR, BRASSÓ, TEMESVÁR, MAGYARUL FORDULHATNAK ORVOSHOZ AZ ÉRINTETTEK.”
Vass Levente, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, az egészségügyi bizottság tagja is kifejtette véleményét az üggyel kapcsolatban.

A MAGYAROK LAKTA VIDÉKEKEN SZÜKSÉG VAN ARRA, HOGY A MAGYAR BETEGEKHEZ MAGYARUL SZÓLJANAK, IGAZGATÓTÓL ORVOSIG, ÁPOLÓSZEMÉLYZETTŐL ASSZISZTENSEKIG.”
Vass Leventével egyetértésben Csép Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője szerint az új törvény azokat segíti, akik egészségügyi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt kiszolgáltatott állapotban vannak. Ez ugyanis azt jelenti, hogy minden egészségügyi, és szociális ellátást biztosító intézmény köteles kisebbségi nyelvet beszélő alkalmazottat foglalkoztatni.

Az RMDSZ törvénytervezetéről kedden döntőházként szavazott a képviselőház, a javaslat jelenleg államelnöki kihirdetésre vár.

via 888.hu

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére