Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Takarítás a Maros-parton.

Takarítás a Maros-parton.

A Marosvásárhelyi Rádió kezdeményezésére több intézmény és önkormányzat arra vállalkozott, hogy április 22-én, szombaton a Föld napja alkalmával megtisztítja a Maros folyó Marosvásárhely feletti szakaszának mindkét partját, és a vízből kihalásszák a szemetet. Az akciót több magyar médiaintézménnyel együtt a Népújság is támogatja. A kezdeményezésről Szász Attilával, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztőségének vezetőjével beszélgettünk.

– Kezdjük az ötlettel. Miért vállal fel a Marosvásárhelyi Rádió egy ilyen akciót?

– A Marosvásárhelyi Rádiót mindig foglalkoztatta a környezetvédelem, a környezeti nevelés és a környezettudatosság erősítése. Az elmúlt években következetesen szolgáltuk ezt a célt, azzal is, hogy több ilyen jellegű reklámot gyártottunk és sugároztunk. Többek között olyanok hangzottak el, hogy „szeretjük a szülőföldet, ezért nem vágjuk ki az erdőt vagy nem szemetelünk az utcán, vízparton”. Arra is ösztönöztük a hallgatókat, hogy az elemeket adják le a begyűjtőpontoknál, és vásárláskor vigyenek otthonról bevásárlószatyrot, ne vegyenek még egy nejlonzacskót, ami majd vélhetően a szemétbe kerül. Ezenkívül – mint ismeretes –, a majdnem húsz éve szervezett Gurul a Rádió kerékpáros akciónk is a természetbarát közlekedést, az egészséges életmódot, a sportolást ösztönzi, ami ugyanúgy része közszolgálati tevékenységünknek, mint a már említett környezetvédelmi figyelemfelkeltő, nevelő reklámanyagok szórása az éterbe. A Marosvásárhelyi Rádió nem először vesz részt szemétgyűjtő akcióban. Két évvel ezelőtt barátaimmal, sporttársaimmal meg akartuk szervezni a Bioeel triatlont a bözödi tónál; amikor a szervezőkkel helyszíni szemlét tartottunk, döbbenten tapasztaltuk, hogy irdatlanul sok a szemét, nem hívhattunk oda sportolókat más megyékből. Így a Marosvásárhelyi Rádió összefogott a szervezőkkel és a hegyimentő-szolgálatosokkal, meghirdettük az akciót a rádióban is, jelentkeztek önkéntesek Erdőszentgyörgyről is. Mintegy négy óra alatt kb. 50 személy 270 zsák szemetet gyűjtött össze a tó egyik szűk partszakaszáról.

– És akkor innen már csak egy „ugrás” volt a Maros-part?

– Márciusban kajakoztam a Maros komp fölötti szakaszán, illetve a Kis-Küküllőn, ahol GoPro kamerával filmeztem mindkét folyó partszakaszait. Lesújtó volt a látvány. El kell mondanom, hogy a Kis-Küküllő szemetesebb volt, mint a Maros. Sajnos az az érzésem, az emberek még mindig azt hiszik, hogy a víz levisz minden szemetet. Régebb az volt a „jó szokás”, hogy a szemetet a kert végébe dobták. Igen ám, de az lebomlott. A pillepalackok, a nejlonzacskók ott maradnak a folyó partján.

– Az évek során több más civil szervezet és intézmény is kezdeményezett hasonló szemétgyűjtési akciót – eredménytelenül –, hiszen valahányszor egy partszakasz megtisztult, pár nap leforgása mintha nem történt volna semmi. Talán nem az a megoldás, hogy elszánt önkéntesek „mások szemetét” szedik össze.

– A kampány célja az, hogy felhívjuk a figyelmet, milyen nagyméretű ez az ügy, és ha lehet, valóban ne szemeteljenek az emberek. És sem értek egyet azzal, hogy mások szemetét kell eltakarítani, de szükség van az ilyen figyelemfelkeltő akciókra. Ha mától kezdve ideális helyzetben nem dob el senki semmit, akkor is ki össze kell szedni mindazt, amit eddig eldobtak. Nem csak az a célunk, hogy a Maros említett partszakaszát megtakarítsuk, azt szeretnénk, hogy adáskörzetünkben, Brassótól Kolozsvárig mindenkiben tudatosítsuk, hogy a folyók szennyezettek, a partok tele vannak szeméttel, és tegyünk valamit a jelenség ellen. Mi, marosvásárhelyiek is a Marosból kapjuk az ivóvizet, ha szennyezett, drágább a tisztítása és rosszabb a minősége is. Felelősséggel tartozunk ezért is egymásnak.

– Ha már itt tartunk, akkor felmerül az a kérdés is, hogy ki a felelős az illegális szeméttelepekért. Mert sohasincs gazdája a szemétkupacoknak, és ezek nagyrészt nem is magán-, hanem az önkormányzatok területein vannak.

– Valóban, ez nagy kérdés, hiszen általában senki sem felel ezekért az illegális hulladéklerakó helyekért. Jánosi Ferenc, Nagyernye polgármestere elmondta, hogy majdnem kétnaponta szedik össze a szemetet a Maros partjáról a szociális segélyben részesülőkkel, és máris újabb halmok jelennek meg. Csak úgy tudunk a jelenség ellen bármit is tenni, ha nagyon korán elkezdjük a nevelést. Az április 22-i akciót megelőzte egy konzultáció a marosvásárhelyi zöldszervezetekkel. Örömmel tudatom, hogy mindenki mellénk állt, mi több, a környezetvédelmi őrség, az Aquaserv, a Maros Vízügyi Hatóság, a hegyimentő-szolgálatosok is támogatnak. A civil szervezetek és a környezetvédelmi őrség képviselői, akik teljes mélységében látják a problémát, kifejtették, hogy akkor a leghatásosabb a nevelés, ha gyerekkorban kezdődik. Meg kell magyarázni, mutatni a kisiskolásoknak, hogy hány év múlva bomlik le egy pillepalack, mennyire káros a természetre, vagy miként és miért kell szelektíven gyűjteni és tárolni a szemetet. Nagyon nehéz nevelni a felnőtteket, megváltoztatni a beidegződött szokásokat. Ezenkívül nagy gond, hogy országos szinten nincsen megoldva a szelektív hulladékmenedzsment. Nálunk beindult ugyan a rendszer, és örömmel közlöm, hogy a kerelőszentpáli hulladéktárolót működtetők is jelentkeztek, és partnerei lesznek az április 22-i akciónak.

– Tudomásom szerint sikerült mozgósítani az önkormányzatokat és a média képviselőit is.

– Valóban sikerült bevonni Marosszentgyörgy, Nagyernye, Marosszentanna, Sárpatak községek önkormányzatait. Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere azt ígérte, hogy a komptól elszállíttatja az összegyűjtött zsákokat. Ezenkívül magáncégek is jelentkeztek, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház is jelen lesz. Volt egy tárgyalásunk a Maros megyei médiaszervezetek képviselőivel, és mellénk állt a Népújság, a Rádió Gaga, az Erdély TV és a Vészi televízió. Sajnos, a Marosvásárhelyi Rádiónál dolgozó román kollégáinkon kívül a román médiaintézmények képviselői nem jelentkeztek, annak ellenére, hogy őket is meghívtuk a megbeszélésre.

– Végül, konkrétan: hova menjenek az érdeklődők, miként lesz megszervezve az akció?

– Április 22-én 11 órakor Marosvásárhelyen, a kompnál találkozunk. Itt a hegyimentő-szolgálatosok gondoskodnak a csoportok elszállításáról a helyszínekre. A zsákokat és a védőkesztyűket két cég biztosítja. Valószínű, hogy csónakkal átmegyünk a másik partra is. A Facebookon nagyon sokan érdeklődtek az esemény iránt, folyamatosan népszerűsítjük, így több száz résztvevőre számítunk. Várunk minden természetbarátot, vegyen részt az akciónkon!

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére